NRK Meny
Normal

Forskjeller på tusenvis av kroner for «lappen»

Det er store prisforskjeller hos trafikkskolene. Det betyr ikke at den billigste skolen nødvendigvis gir det beste tilbudet.

Øvelseskjøring
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg håper jeg ikke må betale over 35 000, men jeg har venninner som har kommet nærmere 50 000 kroner, sier Tonje Olsen Heim (21).

Hun skal kjøre opp i løpet av sommeren.

Tonje Olsen Heim (21)

Tonje Olsen Heim (21) er svært fornøyd med opplæringen hun får på G. Haugsgjerd Trafikkskole.

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

Valgets kval

Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av kjøreskoler og det er ikke lett å vite hvor mye det kommer til å koste deg til slutt.

Da kan det være fristende å hoppe på rimelige pakkepriser og forlokkende kampanjetilbud.

NRK har sett på alle trafikkskolene i Rogaland som er med i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), med utgangspunkt i prisen du i teorien kunne tatt førerkortet for - uten noe ekstra undervisning.

Det fastslår ikke hvor mye førerkortet faktisk koster hos trafikkskolene, men gir et bilde av utgangspunktet.

Billigst betyr ikke best

Forskjellene er store. De billigste koster rett over 14 000, mens de dyreste ligger på i overkant av 21 000 kroner. På det meste er gapet på 6 860 kroner.

– Førerkortet er en investering for livet og trafikksikkerhet har med liv å gjøre. Derfor er det viktig å tenke kvalitet foran pris når man skal ta lappen, sier Ann Kristin Thomte, landsstyreleder for ATL.

Hun mener nøkkelen til et billigere førerkort er mengdetrening på hjemmebane og at man bruker mye tid på å lese teori.

Det er Forbrukerrådet enig i. Edith Kristin Nøkling, regiondirektør i Forbrukerrådet i Rogaland, mener det kan være vanskelig å vite hvor mye en faktisk kan forvente å betale for førerkortet.

– Den billigste trafikkskolen er ikke nødvendigvis den beste. Sjekk referanser, ta en titt på hva folk skriver om skolen og hør med tidligere elever om det er mulig, sier hun.

Edith Kristin Nøkling

Edith Kristin Nøkling, regiondirektør i Forbrukerrådet, mener det er viktig å unngå forhåndsbetaling og alltid å sjekke referanser.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Sluttsummen som teller

Dag Mikal Ramstad er utdannet trafikkpedagog og driver Sauda Trafikkskole, som havner midt på pristreet i Rogaland. Her koster det obligatoriske opplegget 18 550 kroner.

Han oppfordrer kundene til å ha sluttsummen på førerkortet i bakhodet når de velger trafikkskole.

– At enkelte skoler tilbyr gunstige pakkepriser og andre kampanjetilbud, betyr ikke at sluttsummen nødvendigvis blir lavere, sier han.

Ramstad mener det er viktig å huske på at det ikke hjelper å betale lite for den obligatoriske delen, om en må ha mange ekstra kjøretimer.