Hopp til innhold

Deler av parkeringshuset har rast sammen

Hele første etasje i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn er utbrent. Deler av bygget på fem etasjer har rast sammen.

DIREKTE: Det drives nå kun utvendig slokking av parkeringshuset. Ifølge brannvesenet er det for farlig å bevege seg inn i parkeringshuset.

Like før klokken 22.00 bytter brannvesenet mannskap, og brannsjef i Rogaland brann og redning, Nils-Erik Haagenrud, opplyser at situasjonen ser mye bedre ut.

Allerede klokken 20.55 kunne de se en positiv utvikling i slukkingsarbeidet av brannen.

De vil fortsette med etterslukking utover natten.

Deler av parkeringshuset har kollapset og flere hundre biler er ødelagt. Ifølge politiet er det fare for kollaps.

Parkeringshuset på Stavanger lufthavn sola har rast sammen

RAST SAMMEN: Slik ser det ut inne i parkeringshuset etter brannen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Brannvesenet hadde rekvirert en slukkerobot fra Oslo, som skulle ta seg inn i bygget. Et Herkules-fly skulle klargjøres på Gardermoen for å fly seks mann, mannskapsbil og roboten til Sola. Men like før avgang kom beskjeden om at brannmanskapene har så god kontroll over situasjonen at de ikke trengte den ekstra hjelpen.

– Nå bruker vi gravemaskin for å rive deler av fasaden på parkeringshuset for å komme enda lenger inn i bygget. Det er et stort bygg, og det gjør at vi har problemer med å slukke uten å sette inn mannskap, sier Haagenrud.

Han sier de ikke kommer til å sende inn brannmannskaper i bygget igjen. Sammen med Avinor har brannvesenet mellom 60 og 70 mannskaper på stedet. De driver nå utvendig slukking, og bruker skum for å slukke flammene.

Brann i parkeringshus, sola

Det brenner kraftig inne i parkeringshuset. Flere hundre biler er ødelagt.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi frykter at hele bygget skal kollapse. Det er ikke sprinkleranlegg i parkeringshuset, så det som trolig kommer til å skje, er at det kommer til å brenne i flere etasjer.

Brannvesenet: Røyken er farlig

Dette er farlig røyk blant annet på grunn av plaststoffer, drivstoff og batterier i bilene som brenner. De som berøres av røyken oppfordres til å holde seg innendørs og lukke vinduer og dører. Ventilasjon bør også stenges av i berørte området. Ved ubehag kontakt legevakten, melder brannvesenet.

Brannsjefen sier til NRK at første etasje av parkeringshuset er utbrent. Det er noe skader i andre etasje.

– Trolig vil det brenne helt til i morgen. Det er veldig utfordrende å slukke brannen nå. I tillegg er det veldig mange elbiler her som ikke gjør slokkingsarbeidet enklere.

Svart røyk velter ut av parkeringshuset på flyplassen på Sola. Foto: Mensur Hashani

Flyplassen åpner i morgen

Flytrafikken til og fra Sola er stanset resten av dagen. Avinor ber passasjerene om å forholde seg til informasjonen på deres nettside og fra flyselskapene angående flyvninger i morgen.

– Flyplassen er åpen fra i morgen. Det vil bli redusert pga logistikken for flyselskapene. Reisende må forholde seg til info fra flyselskap, sier lufthavnsjef Anette Sigmundstad.

Se video fra vitner på stedet.

Politiet sendte like etter klokken 20 ut en SMS til alle som befinner seg i området ved flyplassen: Folk må holde seg innendørs. Lukk dører og vinduer. Steng av ventilasjonsanlegg.

Politiet brann sola

Politiet har sendt ut følgende SMS til alle som befinner seg i området ved Stavanger lufthavn.

Foto: Privat

Fra bygget har man i ettermiddag og kveld hørt smell fra drivstofftanker som eksploderer på kjøretøy. Allerede er et tresifra antall biler berørte av dette, ifølge politiet.

– Vi har ikke kontroll på brannen, det er åpne flammer og mye røyk, sa vaktleder Svein Nesse i Rogaland Brann og redning tidligere i kveld.

Fly snur

Fly som var på vei til Stavanger lufthavn måtte snu.

Foto: Skjermdump / FlightRadar24

Brannen startet i første etasje, men senere spredde brannen seg videre til andre etasje.

På Twitter informerer politiet klokken 17.55 at informasjon fra stedet tyder på at brannen blir langvarig.

Video fra NRK-tipser.

I en pressemelding skriver politiet at brannen startet med en bilbrann i parkeringshuset i nærheten av Kiss & fly på Stavanger lufthavn kl. 15.35. Brannen har spredd seg kraftig, og det brenner i flere plan i parkeringshuset.

– Vi har ikke fått melding om at det skal være personskader i forbindelse med brannen, sier Fenne-Jensen.

Det første tipset gikk på at brannen startet i en elbil, men dette er ikke bekreftet, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen ved Sørvest politidistrikt.

Brann parkeringshus sola

Deler av bygget har allerede rast. Brannvesenet frykter at hele bygget skal rase.

Foto: Erik Waage / NRK

Evakuerer hotellgjester og reisende

Gjestene på Scandic-hotellet som ligger like ved flyplassen ble evakuert tidligere. Alle de ansatte på flyplassen ble også evakuerte til ankomsthallen på flyplassen. Rundt 1000 personer måtte vente i ankomsthallen, før de ble evakuerte fra området.

Reisende og evakuerte vil bli transportert til et hotell i Stavanger, informerer politiet.

Politiet ønsker ikke at folk kjører til og fra flyplassen. Det er mye trafikk på stedet, sa operasjonslederen tidligere i dag.

På heliporten har passasjerene fått melding om at ingen får hente bilene sine på flyplassområdet i kveld.

Setter krisestab

Avinor har satt krisestab på Sola lufthavn, bekrefter kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Ulverud, til NRK.

– Det er en rutine vi gjør under slike hendelser. Flyplassledelsen samler seg med politiet og resten av nødetatene for å samarbeide best mulig, sier hun.

Ulverud utelukker ikke at stengingen av flyplassen vil skape forsinkelser andre steder i landet.

– Når flytrafikken stenges et sted over flere timer, så vil det skape ringvirkninger på rutenettet i landet. De som skal ut å fly må sjekke status på vår nettsider eller følge informasjon fra flyselskapene.

Statsminister Erna Solberg skulle flydd hjem etter besøket på Johan Sverdrup i dag. Nå blir det bil til Oslo i stedet.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Avinor-sjefen er det over 3000 parkeringsplasser i parkeringshuset, og parkeringshuset var bortimot fullt da brannen inntraff. Det betyr at det trolig er biler for flere hundre millioner i parkeringshuset.

Bilbrann Sola

LESERBILDE: Det brenner fortsatt kraftig fra bilene.

Foto: Leserbilde

Her velter røyken ut av parkeringshuset – NRK

Flere dokumenterer hendelsen på Twitter:

Laster Twitter-innhold