Hopp til innhold

– Får ofte høre at vi ser ut som menn

Det er høy «babefaktor» i bikinifitness. Sminke, rumpe, hår og lår skal være perfekt før Stavanger Open i september, likevel får jentene ofte høre hvor fæle de ser ut.

Bikinifitness stadig mer populært.

Bikini Fitness stadig mer populært

Den nye kroppsbyggergrenen bikinifitness har skutt fart siden den kom til Norge i fjor. Mange jenter har kastet seg på konkurranseformen, og nå ligger de i hardtrening fram til alle kroppsbyggerne møtes under Stavanger Open i september.

En av dem som skal stille i konkurransen for første gang er Liva (19). I snart fire måneder har hun levd på visse mengder kylling, torsk og brokkoli, men hun er ikke lei enda. Om hun er sulten? Ja, og det er hun ofte!

– All mat blir målt opp i gram, og det er ikke rom for tilfeldigheter. Jeg er mye sulten, men ikke sånn at det er ubehagelig. Kostholdet dekker de vitaminene jeg trenger så jeg klarer meg greit.

Liva mener likevel at det er det strenge kostholdet som er utfordringen i månedene frem mot konkurransen. Dette til tross for at hun nærmest står i undertøyet når hun trener, samt at det har hagla med negative kommentarer om kroppen hennes.

– Du blir en skyteskive for alt negativt

– Enten så synes folk at det er kjempekult med bikinifitness, eller så synes de at det er helt på trynet. Jeg tror at det blir en stadig mer populær sport, men de som velger å gjøre det blir en skyteskive for alt negativt, Liva.

Folk har spesielt mange meninger om utseende til jentene som driver med kroppsbygging. Selv om bikinifitness på mange måter kan sies å være den mildere og mer feminine grenen innenfor sporten, får jentene ofte høre at de ser ut som menn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bikini fitness

Noe av det viktigste når enn konkurrerer i bikini fitness er å ha en stram rumpe og noen gode lår, forteller Margrethe Undheim.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

– Det er veldig vanlig at jentene som driver med dette tar silikon, jeg har valgt å ikke få det og får ofte høre at jeg ser ut som en mann siden jeg har små pupper.

Er det vanlig at man får høre det?

– Ja, spesielt når formen kommer seg og sixpacken blir mer fremtredende.

På fritiden skriver hun en egen blogg der hun legger ut bilder av seg selv på trening og når hun poserer foran speil og kamera. Her kan folk følge henne på veien mot målet i september, men de kan også kommentere og fortelle rett ut hva de mener uten at det får konsekvenser.

Hun forteller at hun gjør det hun kan for å ikke la kritikken komme innpå henne, men innrømmer at det ikke alltid er like lett, uansett hvor tøff man er.

– Det er jo ikke alt enn kan gjøre noe med når det gjelder utseende, men jeg prøver å tenke at folk er nedlatende mot meg fordi de ikke klarer det jeg gjør selv. Jeg må tenke sånn for å ikke bryte meg selv ned.

– Er du fornøyd med deg selv?

– Ja, det er jeg. Jeg hadde ikke gjort dette hvis jeg ikke trodde at jeg kom til å klare det, sier Liva.

– En sport for vanlige jenter

André Thesen

Innehaver av treningssenteret City Gym 24/7, forteller at flere og flere jenter strømmer til senteret for å drive med bikini fitness.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Hver dag trener de på City 24/7 treningssenter i Sandnes, sammen med likesinnede fra begge kjønn. Selv om guttene er og lenge har vært i flertall, så blir det flere og flere jenter. Mye på grunn av at bikini fitness er blitt så populært.

André Thesen er innehaver av City 24/7 og er ofte sammen med fitness-jentene på trening. Han forteller at bikinifitness er med på å normalisere kroppsbygging.

– Det har blitt satt en litt lavere terskel for dem som ønsker å konkurrere innenfor bodyfitness og bodybuilding. Før var miljøet sentrert rundt visse steder i distriktet, men nå trener jentene på både Elixia og andre treningssenter. Sportsgrenen har eksplodert, og det er med på å normalisere hele sporten. Noe som er bra, sier Thesen.

– Hva slags jenter er det som driver med bikinifitness?

– Det er helt vanlige jenter. Flere av dem har kanskje bakgrunn i annen idrett, og har så begynt med å trene styrke. Deretter begynner de å drømme om scenen, og bikinifitness blir et naturlig sted å begynne.

– «Babefaktoren» er høy, du må ha stramme lår, rund rumpe og en fin utstråling

Liva får mye støtte av familie og venner, noe som gjør det lettere for henne på de tunge dagene. I tillegg har hun flere nære venninner som selv driver med fitness. Margrethe Undheim er en av dem, hun skal også stille i Stavanger Open i september.

– Nå er det siste finpuss før konkurransen. Jeg fokuserer mest på å få en god rumpe og noen gode lår, det er det viktigste i bikinifitness, forteller Undheim som legger til at det er viktig å ikke ha for store muskler – for da får du trekk i poengene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Margrethe Undheim og Liva

Margrethe Undheim og Liva bruker mye tid foran speilet. Det er viktig å få poseringene til å sitte perfekt før september.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

– Du skal være en «babe». Hele pakken på være på plass; håret, smilet og klærne, men først og fremst kroppen, og utstråling og personlighet på scenen, sier Lagestrand.

– Det blir spesielt å vise seg frem sånn, og det er mye å tenke på på en gang, sier Undheim.

– Forstår egentlig ikke hvorfor jeg gjør det

Undheim stiller også i konkurranse for første gang, og innrømmer at hun er langt utenfor sin komfortsone.

– Det er ikke meg i det hele tatt å gjøre noe sånn som dette, jeg forstår egentlig ikke hvorfor jeg gjør det. Det er helt sykt, men det blir en opplevelse for livet og jeg er bestemt på at jeg skal klare det.

Selv om jentene konkurrerer i ulike klasser kan det være at de møtes til slutt i noe som heter «overall», der alle konkurrerer mot alle. Skulle de komme så langt blir nok vennskapet lagt til side for anledningen, selv om de ikke tørr å tippe på hvem som slår hvem.

– Margrethe blir en veldig hard nøtt å knekke, sier Liva.

– Hva med deg Margrethe, tror du at du kan slå Liva?

– Det vet jeg ikke. Hun er en tøff konkurrent, men vi får bare se hva som skjer.