NRK Meny
Normal

BI-professor:– Merkelig at Lund ikke visste

Statoil-sjef Helge Lund er overrasket over prisjuks-mistanken. Det får BI-professor Petter Gottschalk til å reagere.

Petter Gottschalk

Statoils konsernsjef, Helge Lund, på tirsdagens pressekonferanse på Statoils hovedkvarter i Stavanger.

Foto: NRK/NTB Scanpix

– Det er klart at dette er overrasksene for oss, sa Statoils konsernsjef, Helge Lund, til NRK tirsdag, kort tid etter at ESA gikk til razzia mot Statoils hovedkvarter. (se video nederst i saken)

Det får Petter Gottschalk, professor i kunnskapsledelse til å reagere.

– Det er et merkelig utsagn. Hvis det er hold i det ESA og kontrollmyndighetene er ute etter, at det er grunn til mistanke, så er det merkelig at toppsjefen selv ikke var klar over det, sier professoren til NRK.

– Lite internkontroll

– Jeg tolker dette som at Statoil er en organisasjon hvor internkontrollen er veldig byråkratisert, men uten innhold. Det betyr at internkontrollen egentlig ikke vet hva som skjer, fortsetter Gottschalk.

Tirsdag morgen gikk ESAs kontrollører til razzia mot Statoils hovedkontor i Stavanger. Statoil mistenkes for å ha manipulert Platts-indeksen, som brukes for å rapportere priser på råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff.

Advarer mot offerrollen

Gottschalk advarer Statoil mot å innta offerrollen.

– Man har i slike saker lett for å definere seg som offer, at man er rammet av noe. Jeg tror Statoil gjør lurt i å ikke gå inn i offerrollen, men tvert imot tro at de har svin på skogen og selv finne ut av det, sier han.

Professoren understreker at det er en alvorlig sak for Statoil og selskapets omdømme.

– Mye kan stå på spill her, men det kommer an på hvordan ledelsen håndterer krisen. Foreløpig er det snakk om en mistanke, men hvis det senere går over til å bli en tiltale eller bot, blir det mer alvorlig, men dette ligger langt fram i tid, sier Gottschalk.

Hva er motivet?

Men hva er kan være motivet for å manipulere oljeprisen? Det avhenger av innholdet i mistanken, påpeker Gottschalk.

For eksagt hva det er Statoil mistenkes for å ha gjort, er foreløpig ikke er kjent.

– Det kommer an på om det dreier seg om prissamarbeid selskaper imellom, slik at oljeprisen holdes kunstig høy, eller at selskapet har rapportert høyere priser enn det er grunnlag for.

– Man blir nok ikke blitt fristet ut ifra økonomiske motiver og grådighet primært, det dreier seg nok heller om kontroll, innflytelse eller samarbeid med andre aktører, for slik å kunne fortsette å være en global aktør, sier Gottschalk.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

VIDEO: Helge Lund overrasket over razzia.