NRK Meny
Normal

Betew sendt på gangen

Nokas-tiltalte Metkel Betew måtte forlate rettsalen da aktoratets kronvitne mot ham inntok vitneboksen i formiddag.

56-åringen fra Oslo var tidligere en nær venn av Betew. Nå er forholdet så kjølig at Oslo-mannen krevde at Betew ble sendt på bakrommet da han skulle avgi sin forklaring for lagmannsretten i dag.

- Jeg vil gjerne være her, repliserte Betew, og dermed måtte dommerne og juryen trekke seg tilbake for å diskutere om Betew fikk være tilstede.

Etter en time på bakrommet slo en enstemmig lagrett fast at Betew måtte følge 56-åringes forklaring fra en av vente-cellene ved siden av rettslokalet.

Fryktet mangelfull forklaring

Bakgrunnen er at retten fryktet 56-åringen ikke ville gi en uforbeholden forklaring - en forklaring som er svært betydningsfull for både Metkel Betew og for aktoratet.

I tingretten og i flere politiforklaringer har 56-åringen sagt at Betew kort tid etter Nokas-ranet innrømmet å ha deltatt i anslaget mot Norsk Kontantservice.

56-åringen er også dømt for å ha oppbevart omlag to millioner kroner som stammer fra Nokas-ranet, og Oslo-mannen har sagt at det var Betew som hadde bedt ham oppbevare pengene.

Pengene ble funnet i en safe hjemme hos mannen i januar i fjor.

- Er blitt truet

Ifølge 56-åringen har han flere ganger blitt truet av personer fra det kriminelle miljøet. Disse personene skal ha bedt ham om å endre forklaringen og nekte å vitne i Nokas-saken.

Metkel Betew avviser 56-åringens forklaring på det sterkeste, og i tingretten brukte Betew og hans forsvarer mye tid på å forsøke å svekke 56-åringens troverdighet.