NRK Meny
Normal

NOKAS-dømte Betew prøveløslates

Metkel Betew prøveløslates innen 1. august, fastslår Borgarting lagmannsrett. Den NOKAS-dømte får en prøvetid på fem år.

Metkel Negassie Betew

Metkel Betew er dømt til 16 års forvaring for NOKAS-ranet. Nå har lagmannsretten bestemt at han kan prøveløslates.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Metkel Betew (35) ble dømt til 16 års forvaring etter NOKAS-ranet i Stavanger og har begjært seg prøveløslatt etter å ha sonet ferdig minstetiden på ti år.

Det sa Asker og Bærum tingrett ja til i april, men påtalemyndigheten anket og mener at Betew ikke må slippe ut av fengsel ennå.

Nå har Borgarting lagmannsrett avgjort at Betew kan prøveløslates. Den NOKAS -dømte skal løslates innen 1. august i år, og får en prøvetid på fem år.

– Det er en grundig dom som lagmannsretten har avsagt, men vi er uenig i noen punkter, sier statsadvokat Tormod Haugnes til NRK.

Ikke tatt stilling til anke

Haugnes sier at påtalemyndigheten på et senere tidspunkt vil avgjøre om de skal anke dommen.

– Vi må vurdere en eventuell anke sammen med Schumann-saken, sier han.

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann har fått avslag på sin søknad om prøveløslatelse, men har anket til Høyesterett.

– Når to lagmannsretter kommer til helt ulike konklusjoner med få ukers mellomrom, i en så alvorlig sak, så ligger de ti kortene at dette krever en avklaring hos vår øverste domstol, sier Haugnes.

Hevder han ikke var med på ranet

Etter å ha nektet straffskyld i begge rettsinstanser i NOKAS-saken, innrømmet Betew i Asker og Bærum tingrett i april at han hadde vært med å planlegge ranet.

Han fastholdt imidlertid i lagmannsretten at han ikke var med på selve ranet, men trakk seg en uke før ranet på Domkirkeplassen i Stavanger 5. april 2004.

Betew er dømt for å ha vært en av de sju som var inne i tellesentralen og plukket penger.