NRK Meny
Normal

– Flere unge vil få råd til bolig

Unge boligsøkere i Stavanger-regionen har grunn til å juble, mener FrP.

Sparebank 1 SR-Bank.

Svært mange unge har ikke hatt råd til bolig i Stavanger. Nå skal det bli lettere, mener FrP.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Unge og førstegangsetablerere får drahjelp av den nye regjeringen på boligmarkedet.

I dag sa finansminister Siv Jensen at kravet om 15 prosents egenkapital ved boligkjøp skal være veiledende og ikke absolutt. Det vil i så fall kunne bety at flere unge vil ha mulighet for å kjøpe sin egen bolig, om betalingsevnen er større enn egenkapitalen.

Jubeldag

– Dette er en jubeldag for førstegangetablerere og i Stavanger er det nok aller flest som kan juble. Flere vil kunne kjøpe sin egen bolig som nå en stund har vært mer en drøm enn et mål for mange, sier Atle Simonsen i Stavanger FrP.

Han mener kravet om 15 prosent egenkapital har skapt et unødvendig klasseskille blant ungdom, som går mellom de som er heldige nok til å få økonomisk hjelp hjemmefra, og de som ikke er det.

Atle Simonsen

Atle Simonsen, FrP

Foto: NRK

Firkantet

– Selv et nyutdannet par bestående av en ingeniør og en lege er avhengig av rike foreldre for å oppfylle boligdrømmen. Det er ungdomsfiendtlig og tvinger nyetablerere inn på leiemarkedet. Kredittverdigheten skal fremdeles vurderes selvsagt, men ikke et firkantet krav om kun egenkapital, sier Simonsen.


Det regjeringen legger opp til er at det skal være folks inntekt og betjeningsevne og ikke egenkapital alene som avgjør om man kan få lån.

Sparing

– Det er et problem at man må ha 4-500 000 kroner bare for å få lån. De fleste nyutdannede har ikke hatt mulighet til å spare så mye og det gjør det helt umulig når de må ut på et dyrt leiemarked samtidig som de skal spare, sier Simonsen.

Han viser til eksempler på unge boligsøkende som har tatt opp forbrukslån til 20-30 prosent rente for å klare å dekke 15 prosent egenkapitalkravet.