NRK Meny
Normal

Beskytter seg mot byluften

For mange er senhøst og vinter ensbetydende med dårlig luft og pustevansker. I dag viser luftmåleren i Stavanger rødt. Den langvarige tåken, kombinert med lite vind og lavtrykk gjør det vanskelig for astmatikere og andre som merker den dårlige luftkvaliteten på kroppen.

Video ee1d6b2c-92ad-4160-9a15-108dd8cc600c.jpg

Emma Arthur er en av dem som merker den dårlige luftkvaliteten i Stavanger, på kroppen.

Luftmåler Kannik

Luftmålerne på Kannik i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Emma Arthur

Emma Arthur får problemer når luftkvaliteten blir dårlig.

Foto: Erik Waage / NRK

Målestasjonen for luftkvaliteten i Kannik i Stavanger viser rødt allerede i november. Sammen med Fredrikstad er oljehovedstaden eneste by med rød varsellampe hos indikatoren luftkvalitet.info.

Det betyr at lufta der er dårlig for alle, skadelig for de fleste og farlig for noen. Emma Arthur går med maske i dag.

– Jeg bruker maske når det er mye forurensning i luften, og spesielt hvis jeg går forbi mye trafikk, sier Arthur.

Hun har kronisk lungeinfeksjon og astma, og har problemer med å bevege seg i de mest trafikkerte områdene i Stavanger.

– Jeg blir tett i halsen, og hoster mye. Så går det ned i lungene og jeg får mye grønt slim i halsen. Jeg kan bli veldig syk, sier hun.

– Liker ikke å gå med maske

Masken hun har på seg i dag er en vanlig støvmaske.

– Den virker fint, bortsett fra at det blir mye kondens i masken, og det blir kaldt, sier hun.

NRK møtte Emma Arthur ved Tjensvollkrysset. Hun ønsket ikke å bevege seg ned til Kannik der de verdiene har vært røde i nesten hele dag.

– Det er ikke et problem akkurat her, men når det er mye trafikk er det vanskelig. Jeg liker heller ikke å gå med masken på, for de fleste ser på meg, sier hun.

Luftkvalitet norgeskart

Kartet viser luftkvaliteten i Norge klokken 20.00 tirsdag kveld.

Foto: Luftkvalitet.info / Skjermdump

Helserisiko flere steder

I Fredrikstad er luftkvaliteten på måleren St.Croix på røde nivåer. Der er det PM10, eller svevestøv som forverrer luften.

I Oslo, ved måleren ved Aker sykehus på Rv 4 ga mengden svevestøv (PM10 og PM2,5) oransje utslag på luftkvalitetsmåleren i rushtiden i dag. Dette betyr at helserisiko forekommer i visse områder.

I Trondheim, på Elgseter målestasjon på vei inn mot sentrum ligger luftkvaliteten jevnt på et oransje nivå, og toppet seg fra 15 til 17 i dag.

I Tromsø, på målestasjonen Tverrforbindelsen, gir utslag av svevestøv oransje utslag.

I Bergen, på Danmarksplass, er det kun moderat helserisiko og gult nivå på måleren, men både NO2, NOx og svevestøv holder seg på gult nivå.

Kannik, Stavanger

– Grunnen til den dårlige luftkvaliteten er at vi har et stillestående vær. Det gjør at vi har lite vind og forurensningen fra bilene samler seg opp, sier helsesjef i Stavanger, Egil Bjørløw.

Helsesjefen vektlegger at dieselbiler en av de største årsakene til de høye verdiene av nitrogendioksid (NO2). I andre byer er piggdekk den store synderen, men i Stavanger er det færre som kjører med slike.

Siste 72 timer, Kannik

Slik har NO2-innholdet i luften i Kannik i Stavanger vært de siste 72 timene. (Hentet fra Luftkvalitet.info)

Foto: Skjermdump

– Utsatte grupper bør holde seg unna

Nå råder Bjørløw personer som kan ta skade av dårlig luft til å holde seg unna Kannik-området.

Egil Bjørløw

Egil Bjørløw er helsesjef i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– De som har astma, luftveislidelser eller hjerte- og karsykdommer bør tenke seg om før de oppholder seg i Kannik eller andre områder med lignende trafikk. Det viktigste er at de er her kortest mulig, eller helst ikke, sier han.

Kommunens administrasjon har nå lagt frem en sak der de foreslår trafikkbegrensende tiltak i perioder med høy luftforurensning der værvarselet tilsier at det vil vedvare. Denne skal behandles i formannskapet neste uke.

– Vi får håpe på at vi får mer av det typiske Stavangerværet med masse vind. Hvis vi får en vinter lik den i fjor må vi komme tilbake til dette problemet, sier Bjørløw.