Beskyldes for å spre unødig frykt for hiv

Kirkens Bymisjon og HivNorge kritiserer politiet i Haugesund for sin håndtering av saken hvor en hivsmittet mann ble utvist av landet. De mener politiet sprer feilaktig informasjon om sykdommen.

Haugesund politistasjon

Politiet beskyldes for å spre feilinformasjon om smittefare for hiv.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Tirsdag advarte politiet i Haugesund om smittefare, etter pågripelsen av en hivpositiv mann, som i lang tid hadde solgt sex i Haugesund, Kristiansand, Trondheim og Oslo. Nå får politiet kritikk fra flere hold.

Ifølge VG mener interesseorganisasjonen HivNorge politiets håndtering av saken minner om "skremselspropaganda fra 80-tallet". Også Kirkens Bymisjon reagerer på advarselen om smittefare og hevder politiet gikk ut med feilinformasjon.

– Stigma rundt en allerede sårbar gruppe blir forsterket og skaper en stemning at her er det mange som nå kan være smittet, sier Arne Valen, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Haugesund.

Valen, som arbeider med å forebygge og informere om hiv, mener politiets fremstilling av saken vitner om manglende kunnskap. Det er den enkeltes ansvar å sørge for beskyttelse og ikke noe politiet trenger å ta ansvar for, sier han til NRK.

Arne Valen

Arne Valen i Kirkens Bymisjon mener politiet bidrar til unødig frykt for hivsmitte.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det skaper en unødig frykt, basert på at en ikke har god nok kunnskap i politiet om hiv i dag, sier han.

– Lav smittefare

Teis Quale er smittevernlege i Haugesund kommune og tilbyr hiv-tester til folk som har vært i kontakt med personen. Det siste døgnet har han mottatt tre slike henvendelser.

Quale mener smittefaren er minimal, gitt at den hivpositive personen bruker medisiner og beskytter seg under seksuell aktivitet.

– Og hvis en ikke bruker beskyttelse?

– Det kommer an på hvilken type seksuell aktivitet det er, men det er fremdeles relativt liten sjanse for smitte, så lenge de går på medisiner, sier Quale.

– Ikke vår intensjon

Tirsdag uttalte Pål Gjil, fungerende leder operativ utlendingskontroll i Haugesund, at det var veldig stor fare for smitte. Onsdag presiserer han overfor NRK at det aldri var hans hensikt å stigmatisere HIV-smittede.

Pål Gjil

Pål Gjil, fungerende leder operativ utlendingskontroll i Haugesund.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Hvis det har blitt tolket på den måten at vi stigmatiserer personer med hiv eller personer som kjenner noen med hiv, så er det beklagelig. Men det har ikke vært intensjonen til meg selv, eller til politiet som jeg representerer. Intensjonen var å komme ut med et budskap i tilfelle det var smittefare, sier han.

Til Rogalands Avis sier Gjil at alternativet hadde vært å la være og si noe, hvilket han mener ville vært et dårligere alternativ.