Hopp til innhold

Berit (75) falt om på tur – nå etterlyser hun ukjent livredder

Berit Garvik var på vei til bilen etter en skogstur da hun segnet om. Det siste hun husker er oppvåkningen på sykehuset. Nå etterlyser hun personen som fikk henne dit.

Berit Garvik

Berit Garvik (75) priser seg lykkelig for at hun ennå er i live etter at hun falt om tirsdag denne uken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg står her i dag, frisk og rask, takket være personen som reddet livet mitt! Jeg er så utrolig takknemlig, og vil gjerne få sjansen til å si takk, sier Berit Garvik (75).

Tirsdag denne uken var 75-åringen på tur rundt Mosvatnet i Stavanger. På vei tilbake til bilen, ble det hele brått mer dramatisk.

– Jeg har blitt fortalt at jeg segnet om idet jeg skulle åpne bildøren. Det neste jeg husker, er at jeg våknet i en sykeseng, sier Garvik.

Legene tror Garvik kan ha fått et lite slag. Takket være et snartenkt vitne, kom 75-åringen seg til sykehuset i tide.

– Jeg hadde ikke vært i live

Garvik kan ikke huske å ha sett personen som fikk tak i ambulansen. Hun tror selv det kunne gått riktig galt dersom ingen hadde vært til stede.

– Antakeligvis hadde jeg satt meg i bilen og kjørt av gårde. Da hadde jeg ikke vært i live i dag.

Da 75-åringen ankom Stavanger universitetssykehus, var hun ved nedsatt bevissthet. I tillegg hadde hun vansker med talen.

Nå kan hun ikke kjøre bilen som ennå står parkert ved Mosvatnet, på et år.

– Jeg føler meg helt fin nå, og kunne gjerne tatt meg en kjøretur. Dessverre er regelverket slik at jeg ikke kan kjøre bil etter et slikt anfall, sier Garvik.

Berit Garvik

Bilen til Garvik står fortsatt på parkeringsplassen ved Mosvannet. Nå får ikke 75-åringen kjøre bi på et år.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Viktig at folk hjelper i slike situasjoner

Marianne Falch er sykepleier ved Stavanger universitetssykehus, og har tidligere vært prosjektleder for hjertestarterdagen. Hun mener det er helt avgjørende at folk griper inn når de er vitne til at noen faller om.

– Når det er snakk om slag og hjertestans, er de første minuttene veldig viktige. Derfor er det utrolig viktig at mannen i gata tør å gjøre en innsats, sier Falch.

Det viktigste er å sjekke for pust. Pust betyr puls, ifølge Falch. En telefon til 113 bør tas så fort som mulig, slik at innringeren kan få råd fra kyndige fagfolk underveis.

– Jeg tror en del folk er engstelige for å gripe inn i en slik situasjon. Jeg vil likevel oppfordre alle til å gjøre det! Det kan bety forskjellen på liv og død, sier Falch.

Hun legger til at de som faller om ikke kan velge hvor dette skjer, eller hvem som er i nærheten.

– Derfor håper vi jo at de som faktisk er til stede både kan og tør å gjøre en innsats. Livredning er dugnadsarbeid, sier Falch.

Vet du hvem som er Garviks «reddende engel»? Kontakt NRK Rogaland på 51727210.