Bergingsbilsjåfør ble utvist fra Norge: – Kunne fått store konsekvenser

Den estiske sjåføren var en fare for samfunnet og sikkerheten på norske veier, ifølge politiet. Nå er han utvist fra landet etter en rekke lovbrudd og 40.000 kroner i ubetalte bøter.

Bilbergingsbil frå Estland tatt i haugesund

Føreren av den estlandske bergingsbilen ble tatt av politiet i Haugesund på torsdag. Bilen er gjort utilgjengelig for ham.

Foto: Privat

– Vedkommende er utvist fra Norge i to år, sier leder i utlendingsseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Bjørner Snilsberg.

Den estlandske sjåføren er på vei ut av landet. Tirsdag ettermiddag får NRK opplyst at han sitter på et fly til hjemlandet.

Politiet ba i går UDI fatte et vedtak om utvisning. Tirsdag kom vedtaket. Det beskriver en rekke kritikkverdige forhold, ifølge Snilsberg:

  • En rekke brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene
  • Tekniske mangler på kjøretøyet
  • Manglende vilje til å utbedre pålegg som Vegvesenet har gitt
  • Ulike forhold knyttet til oppholdstillatelse og utførelse av arbeid i Norge

Bilbergingsfirmaet fra Estland har operert på norske veier i flere år uten at eieren har brydd seg om hviletidsregler, slitte dekk og bremsesystem.

Kontroll i Mars 2018

Dette ble lagt ut på Vegvesenet sin Twitter-side etter at den aktuelle bilen ble tatt i kontroll på Magnormoen i Hedmark i mars i fjor. Sjåføren fikk blant annet kjøreforbud for slitte dekk, og han ble meldt til politiet for ulovlig kabotasje og brudd på kjøre- og hviletidsreglene.

Foto: Bilde frå Vegvesenet si facebookside

Har fått seks kjøreforbud

Det fikk politiet til å sette ned foten forrige uke.

– Vi ser alvorlig på disse forholdene. Særlig mangler på kjøretøyet, som sviktende bremser, kan få store konsekvenser, sier Snilsberg.

Han forteller at lignende saker tidligere har ført til utvisning av andre EØS-borgere.

Estlenderen har flere ganger blitt stoppet i trafikkontroller med en spesialbil som har vært til fare for trafikken. Samtidig har han vist liten vilje til å rette feil og betale bøter.

De siste tre årene har han fått kjøreforbud hele seks ganger. Nå er førerkortet beslaglagt.

– Utvisningen skjer grunnet fare for gjentakelse av nye straffbare forhold, og den risikoen som er forbundet med brudd på vegtrafikkloven, sier Snilsberg.

Politiet opplyser at bilen ikke er formelt inndratt, men den vil bli fraktet til en oppbevaringsplass som de disponerer i påvente av at firmaet sender en representant for å betale bøtene og hente bilen.

Vegvesenet: – Det er ekstremt

I Vegvesenet er de glad for at politiet har tatt affære, og at saken har fått en avslutning.

– Sjåføren har vært inne på mange kontroller, uten å gjøre opp for seg. Det er ekstremt og mer alvorlig enn vi er vant med, sier faggruppeleder i utekontrollen i Vegvesenet, Paal Fossan.

Denne redningsbilen fekk ikkje køyra vidare

Dette bilde er fra den siste kontrollen spesialbilen fra Estland ble stoppet i. Sjåføren kjørte fra kontrollstasjonen uten å fikse opp i feilene som ga han kjøreforbud.

Foto: Vegvesenet

Totalt skal estlenderen ha 40.000 kroner i ubetalte bøter. NRK har prøvd å komme i kontakt med mannen, uten hell. Han har også takket nei til tilbudet om advokat, opplyser politiet.

– Vi gjør vedtak og bruker de virkemidlene vi har tilgjengelig for å ivareta trafikksikkerheten. Når sjåfører ikke etterkommer påleggene, er det svært uheldig, avslutter Fossan.