Berge Furre er død

Historiker og tidligere SV-leder Berge Furre er død, 78 år gammel.

Berge Furre

Berge Furre har vært sentral på venstresiden av norsk politikk gjennom hele sitt voksne liv.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Berge Furre er død, 78 år gammel, melder Stavanger Aftenblad. Han ble født i 1937 i Sjernarøy i Finnøy kommune, og sovnet stille inn mandag 11. januar etter å ha vært syk i lang tid.

Sosialistisk Venstrepartis landsmøte 1976

Berge Furre ble valgt til formann i Sosialistisk Venstreparti på landsmøtet i 1976.

Foto: Laurvik, Henrik / Scanpix

Han var en norsk politiker (SV), historiker og teolog. Som politiker var han sentral i oppbyggingen av SV. Som historiker var han kjent for sine oversiktsverk over norsk 1900-tallshistorie.

Berge Furre var en ukuelig forkjemper for fred og dialog, sier tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

Fra tidlige studieår og gjennom hele sitt voksne liv har Furre spilt en sentral rolle på venstresiden i norsk politikk, både skribent, taler og tillitsvalgt. Furre var stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti fra 1973 til 1977, og partileder fra 1976 til 1983.

Klipp fra NRK TV-serien Tilbake til 70-tallet.

VIDEO: Klipp fra NRK-serien «Tilbake til 70-tallet».

Furre var professor i historie ved Universitetet i Tromsø mellom 1985 og 1986. Han var professor i kirkehistorie ved Universitetet i Oslo fra 1991 og har vært medlem i Oslo Bispedømmeråd, samt hatt en rekke andre kirkelige verv.

Berge Furre mottok Fritt Ords pris i 2003 for uredd og kraftfull bruk av det frie ord i norsk offentlig liv gjennom flere tiår.

Nobelkomiteen

Berge Furre var medlem av Nobelkomiteen. Her i 2003 med sekretær Geir Lundestad, Kaci Kullmann Five (H), Inger Marie Ytterhorn (Frp), Sissel Rønbeck (Ap), Berge Furre (SV), og komiteleder, professor Ole Danbolt Mjøs (KrF).

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX