Ber Kolumbus endre rullestolregler

Handikapforbundet reagerer på at Kolumbus som eneste norske busselskap, forbyr en viss type elektriske rullestoler.

Kolumbus-buss i trafikken i Kannik i Stavanger sentrum Eirin Larsen/NRK

Elektriske rullestoler som ikke snur rundt sin egen akse, blir nektet på Kolumbus sine busser på grunn av sikkerhetsregler.

Foto: Eirin Larsen/NRK

For to uker siden viste NRK hvordan Salamatu Kamara ikke fikk ta bussen med sin elektriske rullestol. Grunnen er at den elektriske rullestolen ikke kan snu rundt sin egen akse.

Dette får forbundsleder Arne Lein i Handikapforbundet til å reagere.

– I realiteten betyr det at rullestolbrukere som oftest ikke kan ta bussen med de elektriske rullestolene. Det er få elektriske rullestoler som kan snu rundt sin egen akse, sier han.

Strengere enn EU

Busselskaper følger EUs bussdirektiver. Men regelen om at rullestoler må kunne spinne rundt sin egen akse, er ikke spesifisert der. Og i dag er det kun Kolumbus i Rogaland som har den regelen i Norge.

– Hvis bussdirektivet hadde kommet med den regelen, ville Handikapforbundet reagert på det. Dette er en sak som myndighetene må ta tak i. Har Kolumbus funnet på regelen selv, må de kutte den ut, sier Lein.

Arne Lein

Leder i Handikapforbundet, Arne Lein, mener Kolumbus sitt regelverk hindrer rullestolbrukere i å bruke offentlig transport.

Foto: Norges Handikapforbund

I tillegg til Kolumbus skal også Ruter i Oslo innføre forbud mot slike rullestoler, noe som er veldig uheldig, mener Lein.

– Det er åpenbart behov for å finne ut om Kolumbus er strengere enn EU-direktivet, sier han.

Driftsleder i Kolumbus, Tomas Nesheim har jobbet med universell utforming i busselskapet og mener regelen er nødvendig.

– Det er riktig at denne regelen ikke finnes i bussdirektivet, men vi har sett det nødvendig å ha det slik. Det er samme regel som finnes i alt fra kjøpesentre til offentlige bygg, sier han.

For sikkerheten

Nesheim ser ikke problemet med regelverket til Kolumbus. For han er dette et spørsmål om sikkerheten for alle passasjerene.

– De største elektriske rullestolene klarer vi ikke å plassere trygt i bussen, og kan være en fare for andre passasjerer. Jeg stiller meg undrende til at Handikapforbundet ikke ser dette, sier han.

Tomas Nesheim

Ifølge driftsleder Tomas Nesheim har Kolumbus innført regler mot elektriske rullestoler av sikkerhetsgrunner.

Foto: Erik Waage / NRK

Nesheim er også uenig med Lein om at denne regelen nekter nærmest alle elektriske rullestoler til å ta bussen.

– Det finnes flere alternativer til elektriske rullestoler som oppfyller kravene våre. Et sted må vi sette en grense, sier han.