– Vi er opplært til å tenke at bensin er dyrt, sånn har det alltid vært

Siden bensinprisen stiger sakte men sikkert, er det naturlig å tro at bensin blir dyrere. Det er feil. Trolig går mindre av lønningen din til bensin enn i dag enn for 20 år siden.

Bensinpriser

Bildet viser en bensinpris på over 13 kroner. Da NRK sjekket prisene i Stavanger-området i midten av sist uke, lå prisene på rett under 14 kroner for én liter blyfri bensin.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Uro andre steder i verden har gjort at bensinprisen nærmer seg 15 kroner literen , og vi klager over at det er for dyrt. Sannheten er imidlertid at bensinen var dyrere før.

Lønningene har nemlig økt mer enn bensinprisene. Dessuten kjører nye biler betraktelig lenger på én liter bensin.

– Det er noe psykologisk. Når du kjører forbi en bensinstasjon, ser du at prisen bare blir høyere og høyere. Du irriterer deg over det, men kjøper likevel, sier Morten Abrahamsen, førsteamanuemsis på BI i Stavanger.

Kun små forskjeller de siste årene

For 20 år siden, i 1991, kostet én liter 95 oktan blyfri 6 kroner og 56 øre. En indistriarbeider ved Rosenberg verft i Stavanger tjente samme år 94 kroner i timen, og fikk for det 14,3 liter bensin.

I dag er timelønnen 194 kroner. Det betyr at bensinprisen må ligge over 13,50 kroner per liter før vi skal kunne si at bensinen har blitt dyrere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Tomt for bensin

Noen ganger er også bensinprisen lav. I slutten av desember 2008 kostet bensinen i Egersund-området bare rundt 9 kroner, og det skapte køer og tomme stasjoner.

Foto: Øystein Ellingsen

Tar du utgangspunkt i en bensinpris på 14 kroner, får du litt mindre bensin for timelønnen enn i 1991 – nemlig 13,8 liter. Da er det ikke tatt hensyn til at bensinprisen nå trolig er kunstig høy på grunn av situasjonen i Libya.

En mer «normal» bensinpris på 13,50 gir nesten 14,4 liter bensin for en timelønn.

– En halvliter mer for pengene i dag

Arvid Tjelta har drevet bensinstasjon i Stavanger siden 1985. Han har regnet på prisen i flere år, og mener bensinen er billigere i dag enn den var i 2000.

– I 2000 kostet én liter bensin 9,98 kroner. Timelønnen var 142 kroner, og det fikk du 14 liter bensin for, sier Tjelta, som har drevet bensinstasjon i Stavanger siden 1985.

Hans regnestykke, som tar utgangspunkt i litt andre tall enn industriarbeiderlønn-tallene fra LO, sier at du i dag får 14,5 liter bensin for timelønnen.

Dagens biler bruker mindre

– Vi er nok opplært til å tenke at bensin er dyrt, sånn har det alltid vært. Vi har alltid klagd uansett, mener bensinstasjoneieren.

Neste del av regnestykket går ut på å trekke inn det faktum at dagens biler bruker langt mindre bensin enn før.

– En vanlilg familiebil i 1991 brukte vel rundt 0,9 liter per mil. I dag bruker en tilsvarende bil 0,6 liter. Hvis det er en hybridbil, bruker den så lite som 0,4, enten det er by- eller langkjøring, sier Ståle Oftedal, adminstrerande direktør i Toyota Sørvest.

– Jeg er ikke sikker på at økningen i bensinprisen er så høy som vi tror. Et brød koster i dag opptil 40 kroner, minner han om.

Flere nyheter fra Rogaland