– Krise for han og familien at han blir fengslet

Mannen i 40-årene som er siktet for krigsforbrytelser og folkemord i Rwanda ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. Han anket på stedet.

Mannen som er siktet for folkemord i Rwanda erkjenner ikke straffskyld, sier advokaten hans, Harald Stabell.

VIDEO: Advokat Harald Stabell om Folkemordsiktelsen. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

– Vi mener han er nært tilknyttet de som har organisert folkemordet i kommunen han er fra, både gjennom sitt politiske ståsted, tilstedeværelse på møter der det har blitt oppfordret til drap, og at han har deltatt i angrep mot befolkningen, sier politiadvokat Per Zimmer.

I dag ble fengslingsmøtet for mannen som er siktet for krigsforbrytelser i Rwanda avholdt i Jæren tingrett. Påtalemakten ville ha han varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøkskontroll.

Tingretten var nesten enige, om idømte mannen varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøkskontroll. Han anket på stedet.

Rwanda-siktet ble varetektsfengslet

Rwanda-siktet ble varetektsfengslet

– Nekter for medvirkning til folkemord

– Han nekter for å ha noe med folkemordet i Rwanda å gjøre. Han erkjenner derfor ikke straffskyld, sier advokaten hans, Harald Stabell, etter fengslingsmøtet.

Mannen i 40-årene ble tatt av Kripos i går kveld. Han kom til Norge for 13 år sidan, og er nå bosatt i Rogaland.

Siktelsen inneholder flere drap som skal ha skjedd under folkemordet i Rwanda i april 1994. Mannen skal ha oppgitt flere identiteter til norske myndigheiter, men etter det NRK får opplyst er politiet nå sikre på at han er Rwandisk.

Fare for bevisforspillelse

Han har vært i politiets søkelys siden 2006. Han ble pågrepet og siktet for første gang i sugust 2012. Bakgrunnen for at politiet nå vil fengsle ham igjen er at de mener det er fare for bevisforspillelse.

– Vi mener at det foreligger fare for bevisforspillelse. Det har ikke vært noe ønske fra Kripos om å ha folk i varetekt over lengre tid, og det har vært helt nødvendig for oss å etablere et mistankegrunnlag som vi mener vil holde til dom. Nå er vi der, samtidig som faren for bevisforspillelse og unndragelse har blitt større nettopp fordi siktede også ser for seg at det kan bli en dom her, sier Zimmer.

Har avhørt 90 vitner i Rwanda

Mannens forsvarer, Harald Stabell er sterkt uenig i at det er noen fare for at 40-åringen vil prøve å ødelegge bevis.

– Han har vært lenge under etterforskning. Dersom han hadde villet ødelegge bevis eller flyktet fra landet hadde han gjort det for lenge siden, sier Stabell.

Kripos har gjennomført omtrent 90 vitneavhør i Rwanda, og mener utfallet av disse styrker mistankene mot mannen. Mange av vitnene beskriver at han har hatt en sentral rolle i folkemordene i hans del av landet.

Han var 21 år da folkemordene skjedde. Han jobbet som lærer og var nært knyttet til borgermesteren i byen, som var sentral i forbrytelsene.

– De fleste vitnene har sagt at han har hatt en lederrolle, en bakenforeliggende rolle hvor han har vært en av oppfordrerene til at disse drapene skal skje, og at han har ledet angrep, sier Zimmer.

– Har hjulpet flyktninger

Den siktede mannen sier via sin forsvarar, Harald Stabell, at han ikke har hatt noken rolle i folkemordet, og sier tvert om at han har hjulpet personer på flukt i landet.

Andre vitner har forklart at han ikke hadde noen rolle i folkemordene. Politiet mener noen av disse har blitt bestukket. De mener 40-åringen har gitt penger til sin mor som hun har brukt til å bestikke vitner i Rwanda.

Stabell fortel at mannen tar siktelsen tungt.

– Han tar det selvfølgelig tungt. Han er i full jobb og har tre barn, og det er helt krise for både han og familien dersom han blir fengslet, sier Stabell.

Fenglingsmøte krigsforbrytelser Rwanda

Are Meisler Storvik, etterforskningsleiar og Per Zimmer, politiadvokat før fengslingsmøtet til den folkemordsiktete mannen i 40-årene.

Foto: Ståle Frafjord / NRK