Hopp til innhold

Bellona: – Universitetet lever i en oljeboble

Bellona er skuffet, men ikke overrasket over at UiS vurderer å legge ned sitt forskningssenter for bærekraftig energi.

Universitetet i Stavanger

I dag avgjøres forskningssenterets skjebne.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Karl Kristensen i Bellona

Karl Kristensen er rådgiver i Bellona.

Foto: Daniel Sannum Lauten/Bellona

– Oljefokuset i Stavanger er åpenbart så sterkt at en hverken har evnen eller vilje til å satse utover dette. Det gjør også at vi kan stille spørsmål til om institusjonene seiler under falskt flagg, og burde avskiltes som universitet, sier Karl Kristensen i miljøstiftelsen Bellona.

Universitetet i Stavanger (UiS) vurderer å avvikle sitt forskningssenter for bærekraftig energi, Cense. Grunnen er at sentrert, ifølge universitetsdirektør John Møst, ikke klarer å trekke til seg nok folk, og at det derfor ikke forskes nok. Avgjørelsen blir tatt under et styremøte i dag.

Kristensen mener universitetet må våge å satse på andre ting enn petroleum.

– Et universitet med nødvendig integritet har mot til å sette et faglig fokus ut ifra strategiske hensyn, og ikke bare hva de tror de klarer å skaffe folk til i øyeblikket, sier han.

Vil at UiS skal satse på begge deler

Tina Bru

Tina Bru er stortingspolitiker for Høyre.

Også stortingspolitiker i Høyre, Tina Bru, synes det er synd at senteret nå vurderes lagt ned.

– Jeg mener at Rogaland som et stort energifylke trenger forskning på fornybar energi, ikke bare olje og gass, sier Bru.

Hun sier ja takk begge deler, og mener at en ideell situasjon er at UiS fortsetter å satse på olje og gass, samtidig som de forsker på fornybar energi.

– Jeg tror at fornybar energi og forskning på dette er viktig for Norge i fremtiden, det er også et konkurransefortrinn å være god på teknologi, og da må man forske, sier stortingspolitikeren.

– Urettferdig behandlet

Hans Borge

Hans Borge er instituttleder for Institutt for petroleumsteknologi.

Foto: Kristoffer Møllevik/NRK

UiS har satt opp en rekke minimumskrav som de ulike forskningssentrene ved universitetet må oppfylle for å forbli et senter. Det er disse kravene Cense ikke klarer å oppfylle.

– Dette er ikke mer dramatisk enn at senter for bærekraftig energi omdannes fra et senter til et nettverk. Det er like mye en navneendring. Arbeidet vil fortsette som før, forklarer Hans Borge, som er instituttleder for Institutt for petroleumsteknologi.

Han mener forskningssenteret er satt i en urettferdig situasjon.

– UiS har, på tross av små bevilgninger sammenlignet med etablerte universiteter, har fått svært mye utav hvert årsverk, sier Borge.