Hopp til innhold

Bellona om Tina Bru: – Maktmisbruk

Bellonas Sigurd Enge mener stortingspolitiker Tina Bru (H) avskriver hele Den norske kirke ved å melde seg ut på grunn av en klimadebatt.

FULL CITY FORLIS

Bellona-rådgiver Sigurd Enge mener de er naturlig at kirka har meninger om klimaet. Her på vei til det havarerte skipet Full City i 2009.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

– Dette er et maktovergrep fra en politiker mot statskirken, fastslår rådgiver i Bellona, Sigurd Enge i Bellona.

Han reagerer på at stortingspolitiker Tina Bru (H) nå melder seg ut av kirka i protest mot to biskopers mening om olje og gassvirksomheten i Norge.

Enge mener Bru nå avskriver Den norske kirke i olje- og klimadebatten.

– Det hun egentlig sier her, er at dette gidder jeg ikke å diskutere. Hun har på en måte gitt opp kirken, sier Bellona-rådgiveren.

– Hva hadde du gjort hvis to biskoper skrev en oljevennlig kronikk?

– Jeg ville vel meldt meg inn i statskirken for å kunne ha en stemme i debatten og påvirke den, sier Enge.

Bør ha mening om skaperverket

Han hevder at det er en eldgammel tradisjon i kirken å ha meninger om «skaperverket».

– Jeg kan ikke skjønne at det skal være noe galt i at kirken mener noe om hvordan vi forvalter skaperverket. Oljepolitikk handler ikke bare om økonomi og arbeidsplasser, det handler også om klodens framtid og det miljøet våre barnebarn skal vokse opp i.

– Hvordan mener Bru at kirken skal forholde seg til slike spørsmål? Skal de holde kjeft, skal de være apolitiske? spør Enge.

Tina Bru

Tina Bru (H), stortingsrepresentant for Rogaland.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

I alle fall mindre politiske, konstaterer Bru.

– I går var også kirken ute og mente noe om skattenivået i Norge. Det må de gjerne gjøre, men da mener jeg at de beveger seg bort fra det som engang var en bred folkekirke til å bli en mye mer radikal kirke som er mye mer aktiv i den politiske debatten, sier hun.

– Hjelper ikke å diskutere

Bru fikk i dag følge av en kollega, den erfarne stortingspolitiker Kenneth Svendsen (Frp) fra Nordland. Bru tror ikke hun har startet noen trend, men har ingen noen tro på at det hjelper å debattere klima og olje med kirken innenfra.

– Jeg tror det er vanskelig for meg å ta diskusjonen og bidra på en måte som gjør at kirken endrer standpunkt på dette. For dette er noe som kirkemøtet har vedtatt, og jeg har ikke innpass der, sier hun.