Hopp til innhold

– Det er kritisk for hele familien og fremtiden deres

Heidi Bjerga i støttegruppa for Neda og familien Ibrahim er bekymret for de seks etter avslaget fra Utlendingsnemnda.

Aina Basilier Vaage og Heidi Bjerga

Heidi Bjerga fra støttegruppa for Neda og resten av familien Ibrahim møtte psykiater Aina Basilier Vaage hos NRK i Stavanger mandag. De er opprørte over UNEs vedtak.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– De er svært fortvilet, sier Heidi Bjerga i støttegruppen for Neda og familien hennes.

Mandag ble det klart at Utlendingsnemnda (UNE) har gitt 12 år gamle Neda, de tre søsknene og moren og faren avslag på asylsøknaden – nok en gang. Da saken var oppe i Oslo tingrett tidligere i høst, slo retten fast at UNEs vedtak om utvisning var ugyldig.

Dermed måtte UNE behandle saken en gang til. Det har nemnda nå gjort, og konklusjonen er et nytt avslag.

Heidi Bjerga

Heidi Bjerga.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Aina Basilier Vaage

Aina Basilier Vaage.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bjerga har snakket med Rima, moren i familien, mandag.

– Kritisk for hele familien

– Ungene er, ja jeg vil si det nesten er krise i familien etter meldingen de fikk i dag. Ingen av dem hadde ventet dette, sier Bjerga.

Hun sier både familien og støttegruppa har hatt håp om at familien på seks skulle få komme tilbake til Norge, og Sandnes, hvor to av de fire barna er født.

Bjerga er bekymret for den mentale helsetilstanden til særlig moren, og barna. I vedtaket skriver UNE at de blitt gjort oppmerksomme på og har tatt hensyn til barnas helsetilstand, men at innvandringsregulerende hensyn veier mer.

– Det er kritisk for hele familien, og fremtiden deres. Etter at de ble sendt ut av Norge, har de levd i en krise. Vi kan ikke ha det på oss i Norge at vi ikke lar barn få en vurdering av sin egen situasjon. De har hatt opphold lenge nok til at de har rett til å bli her, mener Bjerga.

– Mangel på kompetanse om barn

– Hvor er varmen og omsorgen i dette landet blitt av? spør hun seg.

Ifølge Bjerga kan saken bringes inn for tingretten på ny, men familien har ikke bestemt seg for om de orker det.

– De greier ikke se et halvt år frem i tid, sier Bjerga.

Også psykiateren Aina Basilier Vaage, som behandlet flere av familiemedlemmene da de bodde i Norge, er opprørt.

– Dette lyser av komplett mangel på barnefaglig kompetanse. UNE ikke tatt høyde for at barn må vurderes som barn. Mangelfullt, mener psykiateren.

Mener barna straffes for farens løgn

UNE viser til at faren i familien oppga falsk identitet da de kom til Norge i 2003, og at signaleffekten av et positivt svar lett kunne medført «at andre barn bringes inn i tilsvarende, langvarige og belastende situasjoner, noe som klart ikke ville være til disse barns beste».

Artikkelen fortsetter under videoen.

UNE-direktøren svarer om avslaget til Neda og familien Ibrahim.
Trine Skei Grande

Trine Skei Grande.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Karin Andersen

Karin Andersen.

Foto: Stig Weston / SV

– Hva er prisen for en løgn? Skal en få lov til å ødelegge seks menneskers liv fordi en far har løyet? Har vi som prinsipp å straffe barna for at fars gjerninger? Jeg begynner å lure på hva slags samfunn vi lever i, og hva slags samfunn vi ønsker, sier Vaage.

Flere politikere reagerer også på UNEs avgjørelse.

– Jeg er svært uenig i vedtaket. Dette er sterkt beklagelig, sier Venstres leder Trine Skei Grande til NTB.

Håper på nytt regelverk før jul

– Jeg skulle virkelig ønske at denne saken så annerledes ut, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal, også det til NTB, men ingen av dem vil imidlertid kritisere UNE.

I høstens regjeringsforhandlinger fikk de to partiene kjempet igjennom et prinsipp om at flere asylbarn skal få opphold, og at praksisen skal bli mer skjønnsbasert. Nå er prosessen med å få endret regelverket godt i gang, og de håper å få det på plass før jul, opplyser Skei Grande.

Laster Twitter-innhold

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på Twitter, og det samme gjør Rødt-topp Bjørnar Moxness.

SV vil gå sammen med KrF og Venstre

– Vi har et asylsystem hvor barn hentes midt på natta og domstolene settes til side når myndighetene finner det for godt. Hadde dette skjedd i andre land, ville vi kalt det psykisk terror, sier Moxness ifølge sin pressesekretær.

Laster Twitter-innhold

– Saken er trist, og viser at innvandringspolitiske hensyn trumfer barns beste nesten uansett, selv om de har vært her i så mange år, sier Karin Andersen, som sitter på Stortinget for SV.

Hun sier SV nå vil samarbeide med KrF og Venstre for å få endringer som vektlegger hensynet til lengeværende barn sterkere.