NRK Meny
Normal

Skal forberedes mot skoleskytinger

Alle barne- og ungdomsskoler i Stavanger skal nå øve på alvorlige, villede voldshendelser som skoleskyting.

Kannik-elever tilbake på skolen etter streik

Til høsten skal rektorene ved skolene i Stavanger kurses i alvorlige hendelser, som skoleskyting. Bildet av skolegården på Kannik skole er tatt ved en annen anledning. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Arild Eskeland / NRK

Etter sommeren starter et omfattende program, hvor alle rektorer i kommunen skal gjennom kurs og øvelser. Det er flere rektorer glade for.

Stein Endresen

Avtroppende rektor ved Kannik ungdomsskole, Stein Endresen, mener det er på tide at denne type øvelser settes i gang.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi har ventet på å få sette denne problemstillingen på dagsorden. Det er visse mangler på skolene, og vi lurer på hvilke rutiner vi skal ha. Det er viktig, for dette er noe som kan skje når som helst, sier avtroppende rektor Stein Endresen på Kannik ungdomsskole i Stavanger.

Også rektor på Nylund skole, Frøydis Anthonsen, er positiv til å stille på kurs hos kommunen til høsten.

– Det er viktig å lære og lese og skrive, men enda viktigere er det å berge liv. Jeg støtter de, så får vi se hvilke tilbud vi får, sier hun.

Klare rutiner

For det har vært en del usikkerhet blant rektorene i Stavanger om hva en gjør dersom en villet, voldelig hendelse skjer, som for eksempel skoleskyting.

Jørn Pedersen, skolesjef i Stavanger kommune

Jørn Pedersen, skolesjef i Stavanger kommune, sier at alvorlige voldshendelser kan skje når som helst, og at det derfor er viktig at skolene er forberedt.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

– Vi skal ha en kursrekke for alle skolene hvor vi går gjennom beredskapsrutiner for situasjoner som skoleskyting. Dette avsluttes med en øvelse for skolene, sier skolesjef i kommunen, Jørn Pedersen.

Pedersen mener det er viktig at skolene er forberedt, både for elevene og de ansattes sikkerhet.

– Det er en levende debatt om dette i samfunnet. Heldigvis har vi lite erfaring med konkrete situasjoner her i Norge. Vi har hatt situasjoner hvor vi har fryktet noe kan skje, og det er viktig med klare rutiner, sier han.

Kun for de voksne

I USA, som har hatt flere skoleskytinger, er denne type øvelser nokså vanlig. Her til lands er eksperter uenige i om elever bør være med i slike øvelser eller ei. I Stavanger til høsten blir øvelsene kun for de voksne.

Reidun Vevle

Beredskapskoordinator, Reidun Vevle, utelukker ikke at de kan arrangere lignende øvelser for skolebarna i fremtiden.

Foto: Lise Andreassen Hagir

– Vi har ikke lyst til å skape mer oppstandelse enn nødvendig. Nå kjører vi øvelsen først for de voksne, og så får vi kanskje tenke oss om dersom vi gjør dette igjen en annen gang, sier beredskapskoordinator Reidun Vevle.

I tillegg til kurs og øvelser, gjennomgår kommunen nå hvilke fysiske sikringstiltak skolene bør ha.