NRK Meny
Normal

– Tåken la seg ned på under fem minutter

En vennegjeng på fem skulle bare nyte den flotte vårdagen i Stavanger, men så kom tåka.

Satt fast i tåke

Fra venstre Sander Huseberg Nilsen, Joakim Nesvik, Victor Overaa, Rasmus Skage Jensen og Ronja Stål Kristensen (ikke til stede) måtte reddes ut av tåken da de var på båttur i går.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Båt i tåke

Dette var båten til vennegjengen.

Foto: Redningsskøyta Ryfylke

– Vi skulle bare på en liten båttur, der vi kjørte til Line for å spise, sier Sander Husberg Nilsen, som var kaptein på en av flere båter som fikk trøbbel i tåka i går.

Da han og vennene skulle dra hjem fra Lineholmen til Dusavika i Stavanger ble de brått overrasket av tykk tåke som rullet inn fra havet.

– Tåken la seg ned på under fem minutter, sier Joakim Nesvik, som også var med på båtturen.

Spennende opplevelse

Dette var uventet for vennegjengen, som ble satt ut av den tykke tåken.

– Plutselig så vi ingenting. Vi trodde vi kjørte rett vei, men så kom vi plutselig til en øy vi ikke hadde sett før, sier Nilsen.

Vennegjengen diskuterte frem og tilbake hva de kunne gjøre. Skulle de prøve å dra tilbake, eller skulle de prøve å finne veien hjem?

– Vi innså til slutt at det var umulig, for vi kunne ikke se mer en maks 100 meter foran oss. Jeg må innrømme at jeg synes det var en spennende opplevelse, sier Nesvik.

Fikk hjelp

Owe Nilsen

Owe Nilsen jobber på redningsskøyta Ryfylke, og hjalp vennegjengen i går.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Det var skipper Owe Nielsen på redningsskøyta Ryfylke som til slutt kom til unnsetning.

– De hadde en ganske god stedsangivelse på hvor de mente de måtte være. Ved bruk av radaren klarte vi å finne dem etter rundt en halv time, og kunne eskortere dem trygt tilbake til Dusavika, forteller skipperen på redningsskøyta.

Tåken overrasket mange

Det var jo et fantastisk vær, og det var masse båter ute på sjøen. Men så kom havtåken sigende inn. Den overrasket jo en del, så det var noen båtførere som ikke visste helt hvor de var, sier han.

For mannskapet om bord på skøyta hans i Stavanger ble det en travel ettermiddag og kveld på søndag.

– Så plutselig, i løpet av en time, kommer havtåken sigende, og det blir helt tjukt. Hvis de ikke har radar og skikkelig navigasjonsutstyr om bord, så er det veldig vanskelig å finne tilbake.

Ove Nilsen, skipper på redningsskøyta Ryfylke

– Vi ble kontaktet av Hovedredningssentralen og Rogaland radio. Den første som ikke visste hvor han var, var føreren av en 35 fots seilbåt. Han trodde han var ved Tungenes. Etter at vi hadde lett en stund, gir han beskjed om at han ser noen ferjer som krysser hverandre. Da skjønte vi at det var Mortavika-Arsvågen ferjene han så, og at han var lenger nord, forteller Nielsen.

Seilbåten ble slept inn til Stavanger.

– Ha utstyret i orden

Owe Nielsen sier at situasjonen på sjøen ble opplevd som ganske dramatisk for mange på søndag.

– Hvis de ikke har radar og skikkelig navigasjonsutstyr om bord, så er det veldig vanskelig å finne tilbake, sier han.

Skipperen mener det viktigste er å ha det nødvendige utstyret og sørge for at det er i «ship shape», slik at det fungerer i slike situasjoner som den mange havnet i denne helgen.

– Sørg for å ha utstyret i orden, også når du tror sola skal skinne hele dagen, sier skipper på redningsskøyte.

– Likevel er det klart at uhellet kan skje alle. Da råder vi dem alltid til å kontakte Hovedredningssentralen, Rogaland radio eller oss direkte, slik at de kan få hjelp fort, sier Nielsen.