NRK Meny
Normal

Har drømt om å få hoppe i mange år

Med rosa T-skjorter på fikk seks basehoppere lov å hoppe ned fra 65 meter høye Rica Forum hotell i Stavanger. De fronter kampanjen «jobbskaper» som skal sikre arbeid til fattige i den tredje verden.

Med rosa t-skjorter hoppet seks basehoppere ned fra Rica Forum hotel i Stavanger. Målet er å gi en jobb til fattige mennesker i den tredje verden.

VIDEO: Seks basehoppere satte i dag utfor det 65 meter høye Rica-hotellet i Stavanger for å fokusere på jobber til den tredje verden. Foto: Tom Edvindsen og Eirin Larsen/NRK.

– Det kribler i magen. Jeg kjenner det veldig godt, og kommer til å kjenne det mer. Vi skal hoppe for veldedighet og for spenningen. Dette er en drøm vi har hatt lenge, sier Carlos Mora.

Kompissjekk før basehopp

Roy Kenneth Rodland sjekker fallskjermen til Carlos Mora før hopping.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Han og fem andre basehoppere i rosa T-skjorter med «jobbskaper» på, står på toppen av Rica Forum hotell på Tjensvoll i Stavanger.

– Vi har ca. tre sekunder på å åpne skjermen, og fire sekunder før vi er på bakken, så det går fort, sier Roy Kenneth Rodland, og sjekker at fallskjermen til Carlos Mora sitter som den skal.

Har skapt 3400 av 10.000 jobber

På bakken står hotellsjefen og ser opp.

– Jeg er utrolig spent, og har litt vondt i magen. Dette er kjempeskummelt, men når det var for en så god sak så måtte vi nesten bli med, sier Ulrika Larsson.

Kampanjen Jobbskaper fra Strømmestiftelsen har som mål å skape jobber i den tredje verden, i Asia og Afrika, blant de fattigste av de fattige. Kampanjen skal skape 10 000 jobber i utviklingsland og hver jobb koster 600 kroner å etablere.

Kampanjen starta 11. september og varer til den 28. I skrivende stund er det samla inn penger til 3400 jobber. Kampanjen startet med at elevene ved Solborg Folkehøyskole farget Stavanger rosa med T-skjorter og ballonger.

– Har kjørt forbi hver dag

Carlos Mora

Carlos Mora har drømt om å hoppe fra Rica Forum i mange år.

Foto: Eirin Larsen/NRK

«Tre, to, en, fire – snakkes» etterfulgt av et hyl og stor jubel. En etter en hopper de seks basehopperne utenfor det 65 meter høye Rica-hotellet i Stavanger. Det tar få sekunder før de er på bakken. Alle lander greit. Kun én av seks pådrar seg et skrubbsår.

– Det har helt sinnssykt gøy. Litt skummelt, men når du går av forsvinner det skumle. Da vet du at du ikke har noe valg, så da er det bare åta det som det kommer, sier Mora.

– Jeg er kjempefornøyd. Dette er en drøm for meg. Jeg har kjørt forbi dette hotellet hver dag, og krysset fingrene. Vi gjorde det på den kuleste måten mulig, sier han.

Vil forandre verden

Gunnar Bjorland

Gunnar Bjorland i Strømmestiftelsen.

Foto: Eirin Larsen/NRK

På bakken ventet elevene ved Solborg folkehøgskole, tilfeldige forbipasserende og flere av personene som er involvert i kampanjen.

– Saken er jobbskaper. Regionen går sammen for å skape jobber for verdens fattige, sier Gunnar Bjorland i Strømmestiftelsen.

– Grunnen til at folk kommer med slike ideer er for å få andre til å løfte blikket, og se hva som skjer. Vi har mulighet til å forandre verden, og det ville disse være med å sette søkelyset på, på sin måte. Vi håper å få til et hopp til, og skal være på Oilers-kampen i kveld og skape mye liv og leven. På toppen kommer potetfestivalen på Bryne, der vi skal gjøre mye gøy, sier han.

Jubel etter landing

Det var stor jubel på bakken etter landing.

Foto: Eirin Larsen/NRK