NRK Meny
Normal

Barnehuset ble redningen for datteren

I fjor ble drøyt 6000 barn og ungdommer avhørt om vold og overgrep på de elleve barnehusene i Norge. For datteren til «Eva» ble avhørene redningen.

Datteren til Eva ble seksuelt misbrukt

Datteren til Eva ble seksuelt misbrukt. Det tok flere år før hun fortalte historien til moren. Deretter ble datteren avhørt på barnehuset.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Jeg er evig takknemlig til hun som behandlet datteren min. Hun reddet livet hennes. Og det klarer jeg ikke å snakke om uten at stemmen min brister, sier «Eva».

Datteren hennes gikk gjennom flere såkalt traumebehandlinger ved Barnehuset i Stavanger. Det gjorde henne bedre.

Eva husker godt da datteren på 13 år kom til henne med en tøff historie.

– Hun sa: «Mamma, jeg hadde ikke tenkt å fortelle dette til deg. Jeg hadde tenkt å vente til jeg var voksen».

Barn på Instagram/sosiale medier

Stadig flere barn som kommer til barnehusene forteller om overgrep via sosiale medier.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Da datteren endelig turte å fortelle hadde det gått mange år siden hun ble seksuelt misbrukt. Tenåringsjenta hadde lenge prøvd å glemme. Nå ønsket hun å få hjelp.

– Vi anmeldte og hun fortalte sin historie på barnehuset, sier moren.

Flere avhørsrom

I Lagårdsveien i Stavanger ligger et av landets elleve barnehus. Hit kommer barn, helt ned i 3-årsalderen, for å fortelle om vold og overgrep.

Marianne Haas er daglig leder ved Barnehuset i Stavanger

Marianne Haas er daglig leder ved Barnehuset i Stavanger.

Foto: Marte Skodje / NRK

I 2015 ble det lovfestet at alle avhør av barn skal skje på Statens barnehus i Norge. En forskrift som ga samtlige barnehus økt pågang. Bare i fjor ble drøyt 6000 barn avhørt.

– Vi har hatt en ganske markant økning av saker – i hvert fall de to til tre siste årene har det vært spesielt stor økning, sier Marianne Haas, som er daglig leder ved Barnehuset i Stavanger.

Størst økning i Stavanger

Før lovendringen hadde Rogaland færrest avhør per tusen barn. Nå opplever barnehuset i Stavanger størst økning med 64 prosent flere avhør det siste året, og kapasiteten i Rogaland skal derfor dobles.

Dette skal bli et av de nye avhørrommene ved Barnehuset i Stavanger.

Dette skal etter hvert bli et av de to nye avhørsrommene ved barnehuset i Stavanger.

Foto: Marte Skodje / NRK

Spesialutdannet politi avhører barn, mens bistandsadvokat, etterforsker og andre aktører følger samtalen via videooverføring i et naborom.

– Noen barn er helt klare til å fortelle, og syns det er en lettelse å ha fått fortalt, mens andre barn kan syns det er ganske anstrengende, forteller Haas.

Dette er andre gang siden oppstarten for syv år siden at barnehuset utvider. Den økte pågangen merkes godt hos politiet.

Stor pågang

Stadig flere barn som kommer til avhør på barnehusene forteller om overgrep via sosiale medier.

Sosiale medier

Overgripere etablerer kontakt med barn på sosiale medier, forteller politiet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ifølge politiet i Stavanger tar flere voksne kontakt med barn og ungdom via for eksempel Snapchat for å lure til seg bilder og video.

– Det har vært et travelt år, og mye dreier seg jo også om å få gode rutiner for politiet i en ny ordning. Når det gjelder overgrep på nett, så ser vi en reell økning, fordi bruken av sosiale medier øker, og mer material deles, sier Fredrik Martin Soma, politiadvokat ved Sør-Vest politidistrikt.

Tung behandling

Overgrepene mot Evas datter ble anmeldt, men senere henlagt. Det fantes ikke nok bevis. Samtidig hadde tenåringsjenta fått den hjelpen hun trengte. Barnehuset ble redningen.

– Hun ble fullstendig utslitt, og hun gikk hjem og sov mange timer etter hver behandling, men det virket. Det gjorde noe med henne, sier moren.