Barn skremt av snap

«Du MÅ videresende til 50 folk på lista di, hvis ikke kommer jeg drepe mordi». Det stod i snapen den ti år gamle datteren til Ann Kristin Klokk Nøstvold mottok. Politiet har startet etterforskning.

Fidalgo

Denne meldingen har blitt sendt til flere barn på Sørlandet.

Foto: Privat

– Jeg synes den var fryktelig skremmende. Jeg fikk vondt i magen.

Datteren til Nøstvold nølte med å vise snapen, eller meldingen via Snapchat, hun hadde mottatt til moren, men gjorde det til slutt.

– Hun ville gjemme telefonen, men vi tok den. Så spurte vi hvem hun hadde fått den fra ... hun ante ikke.

I meldingen står det følgende:

«Jeg er Fidalgo! Du MÅ videresende dette til 50 folk på lista di, hvis ikke kommer til å drepe mordi i natt og følge med deg hver kveld resten av ditt liv. Hvis du ikke tror meg søk på navnet på google!» I tillegg til teksten er det lagt ved et bilde av noe som ligner et spøkelse.

Ann Kristin Klokk Nøstvold

Datteren til Ann Kristin Klokk Nøstvold

Foto: Privat

– Da jeg så meldingen spurte jeg datteren min om hun hadde videresendt dette til noen ... da begynte hun å gråte og sa at det hadde hun.

Skolen: Titalls barn har fått meldingen

Flere av barna som har mottatt meldingen går på Langenes Skole i Søgne kommune. Nøstvold tok derfor kontakt med skolen og rektor Børre Nedrejord Rakstang.

– Vi sendte en sms til alle foresatte og oppfordret dem til å ta en prat om dette hjemme, sier rektoren til NRK.

Rakstang sier videre at det er flere barn som har mottatt snapen og kontaktet ham i ettertid. Han har også overhørt flere snakke om den.

Skummel Snap

Ann Kristin Klokk Nøstvold delte denne posten på Facebook etter at datteren mottok den skumle Snap-en. Reaksjonene i kommentarfeltet har vært blandede. Noen mente dattera ikke burde ha smarttelefon, mens andre støtter Nøstvold.

Foto: Privat

– Det er minst et titalls barn som har mottatt meldingen. Jeg kan forstå at barn blir skremt av denne meldingen. Det er ganske små barn, sier rektoren.

Han forklarer at det er første gang skolen har vært involvert i en sånn type problemstilling.

– Ellers forsøker vi å ta opp dette med nettvett og mobilvett, sier Rakstang.

Ann Karin Klokk Nøstvold forklarer at barn helt nede i åtteårsalderen har mottatt meldingen. Hun tok derfor med seg snapen til politiet.

– Ikke en reell trussel

– Jeg kan bekrefte at vi har registrert et forhold. Det er svært ubehagelig å motta denne type meldinger, spesielt når det også er rettet mot barn, sier etterforskningsleder ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, Harald Hollerud.

– Men på generelt grunnlag kan vi si at det ikke er noen grunn til å tro at det er en reell trussel i slike meldinger.

Hollerud vil likevel at foreldrene skal ta en prat med barna sine om bruk av Snapchat og andre lignende applikasjoner.

– Det er også svært viktig at foreldre har et aktivt forhold til hvordan barn selv bruker apper.

Etterforskningslederen erkjenner at det vil bli vanskelig å finne en eventuell gjerningsperson i denne saken. Politiet har foreløpig ingen mistenkte.

– Det er folk i politiet som undersøker denne saken. Det kan være flere hundre, om ikke flere tusen, ledd bakover. Hvis 50 som har mottatt det har sendt det videre til 50 som igjen har sendt til 50 … ja det blir det ganske mange.

Ann Karin Klokk Nøstvold forteller at datteren har vært ganske redd etter å ha mottatt Snap-en, men at det nå går tilsynelatende bra.

– Hun ser at det har gått noen dager og ingenting har skjedd, men det er kanskje ikke alle barn som har turt å ta opp dette med en voksen. Noen har kanskje bare videresendt i frykt, sier hun.

PS! Teresa Fidalgo er et fenomen som har blitt brukt til å skremme barn i mange år. Hun skal være en kvinne som døde i en trafikkulykke og senere ble et spøkelse. Indre Akershus Blad skrev om en kjedemelding med Fidalgo-skremsel som ble spredd blant barn i Aurskog Høland i 2013.