NRK Meny
Normal

Barn i kø for gourmetmiddag

Det var ventelister da fire restauranter i går inviterte barn til treretters gourmetmiddag. Det er første gang konseptet prøves i Norge.

Ingen voksne hadde adgang da barn skulle få en unik restaurantopplevelse med gourmetmat og tre retter.

VIDEO: 40 barn koste seg med tre retter, uten selskap av voksne i går.

– Oi! Fiskesuppe med blåskjell og fennikel.

Ylva Kristiansen Jørpeland sperret øynene opp da hun åpnet menyen i går. Hun var et av 40 barn som satt spent rundt bordene på N.B. Sørensen i Stavanger. Sammen med tre andre restauranter i regionen inviterte de i går til "Barnas Time", der kun barn hadde adgang. Og maten som ble servert var noe helt annet enn pommes frites, pølser og pizza.

Ylva Kristiansen Jørpeland nyter maten

Ylva Kristiansen Jørpeland likte maten godt.

Foto: Anders Fehn/NRK

– Det smaker jo egentlig ganske lite, og er på ingen måte ille. Dette spiser jeg gjerne opp, sier Kristiansen Jørpeland etter å ha prøvd en skje med blåskjell.

Suksess i utlandet

Konseptet er hentet fra Danmark. Der har den populære trenden blitt plukket opp av over hundre restauranter over hele landet. Herlige Stavanger Restauranter er et samarbeid mellom en rekke restauranter og barer i Rogaland, og de er glade for å kunne introdusere tilbudet i Norge for første gang. Så populært ble det, at de hadde ventelister med sultne barn.

– Vi ønsker å gi barna en unik restaurantopplevelse, og la de smake ny og spennende mat. Vi skal ta barna like seriøst som de voksne, sier Petter Joakimsen som er matfaglig ansvarlig i Herlige Stavanger Restauranter.

I tillegg til fiskesuppen, fikk barn mellom fem og femten år servert helstekt svinenakke med tilbehør, og tilslørte bondepiker. Joakimsen vil vekke både bevisstheten og interessen for mat hos de yngste.

Petter Joakimsen

Petter Joakimsen inviterer gjerne barna igjen.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Barn er neste generasjons restaurantgjester. De er også neste generasjons kokker og servitører. På denne måten får vi vist dem vår bransje og dette spennende faget, sier han.

Sausen mest populær

Noen grimaser var det her og der da barna spiste seg gjennom de tre rettene i går. Men de aller fleste virket fornøyde, noen også overrasket over det de fikk servert.

– Potetene var kjempegode, kjøttet var godt og sausen var veldig god. Jeg spurte om å få oppskriften og å få vite hva som var hemmeligheten, sier Sigrid Log.

Hun var ikke alene om å ha sausen som sin favoritt.

– Kjøttet smakte kjøtt. Det var godt, sier Ylva Kristiansen Jørpeland, før hun med gode manerer tilkaller en servitør.

– Hadde det vært mulig å få litt mer saus?