Hopp til innhold

Bare her kan han snakke i mobilen

Hvis kona til mannen som handler, kommer på at de er tomme for fløte, må hun ringe fasttelefonen til butikken på Fogn. Mobildekning er det nemlig bare utenfor.

Ivar Opsal, Joker Fogn

Kjøpmann Ivar Opsal utenfor butikken – akkurat der han noen ganger har god nok dekning til å ringe. Både skolen, idrettsplassen og ferjekaia har så dårlig mobildekning at den omtales som et «sort hull» på Fogn.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Dette er absolutt ikke 2016. Det er mer krigstid, sier Ivar Opsal.

Han driver Joker-butikken på Fogn, ei øy i Finnøy kommune. Rundt øyas eneste dagligvarebutikk, skolen, idrettsplassen og ferjekaia er mobildekninga så håpløs at den omtales som et «sort hull».

Kjøpmannen – og kundene – må gå utenfor for å snakke i mobilen. Det fører iblant til økt trafikk på butikkens fasttelefon. Hvis kona, mannen, sønnen eller mormora til den som handler, kommer på noe mer de trenger, ringer de nemlig Opsal på fasttelefonen.

– Så må vi gi kunden fasttelefonen, slik at de kan få beskjeden, sier han – litt lattermildt.

Besøkende får ikke spurt om veien

I-landsproblemer? Ja, sannsynligvis. Men mobiltelefonen blir stadig viktigere for oss, og vi tar det for gitt at vi både har internett og kan komme i kontakt med omverdenen hvor som helst. Bare ikke på sentrale deler av Fogn i Ryfylke. Der er mobildekninga så dårlig at hverdagen blir vanskelig for folk som bor, ferierer og jobber der.

Ivar Opsal, Reidun Margrethe og Arnold Dahl, Joker Fogn

Kjøpmann Ivar Opsal og kundene Reidun Margrethe og Arnold Dahl på Fogn. De to sitnevnte sliter med å få ungdommene med på hytta uten mobldekning.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Sjøl kjenner kjøpmannen mest på det hvis han skal få levert varer av noen som ikke har vært på øya før, eller få besøk av nye mennesker. De fleste bruker mobilen for en digital veibeskrivelse, eller hvis dét ikke går: Ringer for å få én muntlig.

– Når jeg ikke har dekning på mobilen, kommer de ikke gjennom, og det gjør jo ting vanskeligere. sier han.

Får ikke barnebarna med på hytta

Reidun Margrethe og Arnold Dahl opplever en annen konsekvens: Ungdommen vil ikke bli med på hytta.

– Jeg har noen på 17. De er avhengige av mobilen, sier hun, men hevder at hun sjøl lever godt uten.

– Jeg har ikke behov, jeg er bare pensjonist. Men jeg skulle gjerne ha lest litt nyheter og sånt, innrømmer hun, som bare kan glemme å se videoklipp som andre har delt med henne.

Kan bli «demokratisk problem»

Kjøpmann Opsal har skrevet brev til Finnøy kommune, og ber ordfører Henrik Halleland ordne opp.

Henrik Halleland

Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF).

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Når du kommer ut i Distrikts-Norge, er dette en utfordring hele tida. Kommunen forsøker å finne løsninger, sier Halleland.

Ordføreren innrømmer at saken er problematisk, også for demokratiet, så å si. I forbindelse med kommunereformen skal det nemlig gjøres en spørreundersøkelse på telefon blant innbyggerne på Ombo. Øya har stedvis like dårlig mobildekning som Fogn, så det er ikke sikkert at innbyggerne får svart på om de vil bli med Finnøy inn i kommunesammenslåing med Stavanger.

– Det er faktisk et spørsmål om vi får tak i de vi skal, sier ordføreren.