NRK Meny
Normal

Bare brua vil koste over én million å fikse

Veier og bruer må repareres, eldreboliger totalrenoveres. Opprydningen etter flommen vil koste flere millioner kroner, konstaterer Hå-ordfører Mons Skretting.

Store skader etter flommen

Ordfører i Hå, Mons Skrettingland, ved gang- og sykkelbrua som ble ødelagt i flommen sist torsdag.

Vi treffer ordfører i Hå kommune, Mons Skrettingland, ved ei gang- og sykkelbru sentralt på Vigrestad. Forrige ukes flom har gjort brua ubrukelig, og det vil koste over én million kroner å reparere den. Men det er langt fra alt som er ødelagt i bygda sør på Jæren.

Skrettingland regner med at mellom 40 og 60 kjellere i privatboliger må renoveres. Videre er kommunens eiendom hardt rammet. Blant annet måtte Gjegnet eldresenter evakueres under flommen.

Ni boliger må totalrenoveres

– Det er i alle fall ni av velferdsboligene som ble evakuert, som må ha en totalrenovering. Og så er det to–tre hvor vi vil vurdere litt hva vi skal gjøre, sier Skrettingland.

På toppen av dette kommer kommunens utearealer og veier. Også bøndene har fått ødelagt en del.

– Gress- og grønnsakavlinger er nok tapt på grunn av at det har kommet skrot, slam og graps i det, sier han.

Flommen kan koste innbyggerne

– Hvor mye vil alt dette koste?

– Det er altfor tidlig å si noe om det økonomiske, det dreier seg om så mange millioner ... Derfor gjør vi lurt i å vente med å gå ut med tall, sier ordføreren.

Forsikringen vil dekke mye, men Skrettingland kan ikke utelukke at flommen også vil koste skattebetalerne noe.

– Det kan fort bli en kostnad, men kommunens eiendommer er forsikra. Jeg vil ikke uttale meg om veier og uteområder, for der kjenner jeg ikke detaljene når det gjelder forsikringsordninger og slikt, sier han.

Varsler sikringstiltak

Skrettingland varsler nå tiltak for bedre å sikre Vigrestad og Brusand mot flom.

– At Bjåvatn stiger 1,5 meter er enormt, når du tenker hvor flatt det er på Brusand. Vi må derfor få større utløp fra Bjåvatn. Her på Vigrestad vil vi se på utforming av gater og veier. Skal for eksempel denne gata utformes på en måte at den kan fungere som et elveløp som kan styre flommen ut av Vigrestad?

Men ordføreren presiserer at det ennå er langt fram til en skikkelig sikring er på plass.

– Jobben er langt ifra ferdig! Men jeg tror ikke vi kan bygge et avløpssystem som kunne ha tatt unna det som skjedde nå – det var så enormt, sier Skrettingland.