NRK Meny
Normal

- La boliglånskundene være med på rentefesten!

Sjeføkonom mener bankene bør senke boliglånsrenten med et halvt prosentpoeng.

bolig, salg, kjøp

Norsk Familieøkonomi mener boliglånskundene bør få større andel i bankenes 'rentefest'.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Rekordresultater styrker bankene og aksjeeiernes posisjon uten at boliglånskundene får ta del i «rentefesten».

Det sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi til NRK.

Krohn Pettersen nevner SR-Bank som nylig leverte et kvartalsresultat på 1,3 milliarder kroner. Han viser til at bankene nå har tilgang til "billig" kapital.

Les også: Norges Bank holder styringsrenta

Les også: – Bankene bør sette ned renta nå

– Innlånskostnadene for bankene er lave, faktisk så lave som de var før finanskrisen. Når utlånsrenten på bolig er såpass høy, mener vi at forskjellen er for stor til at bankene skal få lov til å sitte på det alene, sier Krohn-Pettersen.

SR-Bank

SR-bank presenterte nylig et kvartalsresultat på 1,3 milliarder kroner.

– Utlånsvolumet øker

Tor Christian Haugland i SR-Bank sier til NRK at han kan forstå at det er vanskelig å skjønne at bankene ikke setter renten ned når det legges fram veldig gode resultater. Han er likevel ikke enig i virkelighetsbeskrivelsen til Norsk Familieøkonomi.

Marginen vår er ikke bedre enn den var før 2008, tvert imot, sier han.

Haugland mener at bankens resultater skyldes at inntektene øker på mange områder.

– Så er det faktisk sånn at volumet av det vi låner ut øker, sier Haugland.

Reid Krohn-Pettersen

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener bankene nå bør redusere boliglånsrenten med et halvt prosentpoeng.

Foto: Norsk Familieøkonomi

– Reduser renten med 0,5 prosentpoeng

Sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi mener bankene bruker EU sitt krav om at kjernekapitalen skal økes som en unnskyldning for ikke å sette ned renten til boligkundene. Kjernekapital er egenkapitalen som bankene skal ha «på bok».

– Den kjernekapitalen vet vi ikke hvor høy skal bli, og vi vet ikke når den skal være på plass. De norske bankene ligger allerede ganske langt foran de kravene som EU har stilt, sier Krohn-Pettersen.

Krohn-Pettersen viser til at de fleste norske bankene nå har en kjernekapital på mellom 10 og 12 prosent, mens EU-kravet i sommer var 9 prosent.

Han mener bankene bør senke boliglånsrenten med 0,5 prosentpoeng.

– Dette er avhengig av hvilken sikkerhet du stiller. Det er klart at om du har betalt halvparten av lånet, skal du ha bedre rentebetingelser enn han som nettopp har tatt opp lån på 85 prosent, sier Krohn-Pettersen.

– Bankene må drive lønnsomt.

SR-bank mener det er viktig at bankene nå driver lønnsomt

– De må tjene penger for at de skal bygge opp kapital som buffer for å møte trangere tider framover. Det er et myndighetspålagt krav. Derfor er det en god dag for oss når vi har lagt fram et godt resultat. Det gjør oss bedre i stand til å være den banken vi har vært i hundre år, sier Haugland.