- Svindlere kan få utbetalt kontante penger fra kontoen din

100 kunder i SR-Bank har blitt lurt av svindlere. I e-poster som angivelig kommer fra banken deres, blir kundene bedt om å gi fra seg sensitive kortopplysninger

Sparebank 1 SR-Bank, hovedkontor

100 kunder i SR-Bank har blitt lurt av svindlere.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Svindlerne bruker såkalte «cash without card»-tjenester til å få utbetalt kontanter fra kontoene til norske bankkunder.

Det forteller Thor-Christian Haugland, som er konserndirektør for kommunikasjon i Sparebanken 1 SR-Bank til NRK.

«Cash without card» er tjenester på nettet som tilbyr seg å sørge for utbetalinger av kontante penger på dine vegne hvor som helst i verden. Det eneste de krever er kortopplysningene dine.

Les også: Har du fått denne svindelmailen?

Les også: Advarer mot banksvindel på Sørlandet

Slik svindles bankkunder:

Svindelen starter ved at du får en e-post som angivelig er fra banken din. Her blir du for eksempel fortalt at du er valgt ut til å foreta en sikkerhetsbekreftelse.

Falsk e-post fra SpareBank1 SR-Bank

Slik ser den falske e-posten ut. Rundt 100 SR-bankkunder har den siste tiden latt seg lure av denne og lignende svindelfremstøt.

Foto: Skjermdump

Bekreftelsen består av en lenke du skal klikke på for å legge igjen kortopplysningene dine. Disse opplysningene kan svindlerne bruke på nettsteder som tilbyr utbetaling av kontanter til den du vil skal få penger av deg.

Les også: Seks personer dømt for omfattende banksvindel

På den måten kan tusenvis av kroner fra kontoen din bli utbetalt kontant, for eksempel til en person et eller annet sted i Asia.

Thor Christian Haugland

Thor Christian Haugland i Sparebanken 1, SR-Bank sier at banken aldri vil sende ut e-poster til kundene der de ber om sensitive kort-opplysninger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Hos oss er det rundt 100 kunder som har gått på limpinnen og gitt fra seg sensitive kortopplysninger til slike svindel-nettsteder. Heldigvis er det svært få tilfeller der svindelen har kommet så langt at det er utbetalt penger fra kontoene, sier Haugland.

Bankene forsøker å finne mottrekk

Det er svært mange norske bankkunder som de siste ukene har fått tilsendt slike e-poster. Bankene forsøker å finne mottrekk mot svindlerne.

Sikkerhetssystemer overvåker internasjonale pengetransaksjoner. Disse systemene er programmert til å følge ekstra nøye med på overføringer til spesielle land der man vet at faren for svindel er stor.

Dessuten er Cash without card- operatørene på nettet blitt mer oppmerksomme på at de blir misbrukt av kriminelle. De forsøker og å motvirke denne virksomheten.

Kriminelle nettverk i Øst- Europa

Det er svært ofte kriminelle nettverk i Øst-Europa som står bak denne typen svindel.

– Disse nettverkene kjøper mailadresser fra folk som har tatt seg inn på nettsteder med lavt sikkerhetsnivå. Deretter oppretter de sine egne nettsteder på servere med tilsvarende lavt sikkerhetsnivå. Så starter utsendelsen av de falske e-postene, sier Haugland.

SpareBank1 SR-Bank - falsk (t.h.) og ekte nettbank

Den falske nettsiden til høyre er forbløffende lik den ekte SR-Bank hjemmesiden til venstre.

Foto: Skjermdump

E-postene sendes ut til svært mange mottagere, også til folk som ikke er kunder i den aktuelle banken

– Vi jobber fortløpende med både å anmelde og få lagt ned slike steder som stadig dukker opp, sier Haugland.

Skimming er blitt mindre lukrativt

Konserndirektøren i SR-Bank understreker at norske banker aldri vil sende e-poster til kundene sine der de ber om at det blir oppgitt sensitiv kortinformasjon.

Haugland mener det er mottrekk fra bankene som nå tvinger svindlerne til å prøve nye metoder.

Les også: - Sjekk minibanken før uttak

Les også: Tre rumenere dømt for skimming

– Før var det vanligere med såkalt skimming av bankkort i minibanker og betalingsautomater. Den informasjonen som ble hentet inn på denne måten ble brukt til å rent fysisk produsere nye kort i andre deler av verden. De regionssperrene som de fleste banker har lagt inn har gjort dette mindre lukrativt, sier Haugland.