NRK Meny
Normal

Til aksjon mot båndtvang på Hellestø

Oppgitte hundeeiere stod i dag utenfor rådhuset i Sola kommune for å vise hva de mener om den nye båndtvangen på Hellestøstranden.

Aksjon mot båndtvang

Hundeeierne er ikke fornøyde med politikernes forslag om å bygge et inngjerdet frislippsområde i Somaleiren.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Rådmannen og flertallet har gjort en stor feil, men det er ikke for sent å snu, sier Margrethe Dysjaland (Frp).

Dysjaland er blant politikerne som syns Hellestøstranden bør forbli et fristed for hunder og hundeeiere. Men hun er i mindretall. Før jul stemte flertallet i kommunestyret i Sola kommune for å innføre båndtvang på stranden hele året.

Få valg for hundeeiere

Da saken skulle behandles under møtet i Utvalg for plan og miljø, møttes Dysjaland og oppgitte hundeeiere til aksjon utenfor rådhuset i Sola for å vise hva de mener om saken.

– Jeg har vært stolt av å bo i Sola, og det er synd de tar dette bort nå, sier Dysjaland.

Hun mener det er nok av steder for dem som ikke vil møte på hunder.

– Jærstrendene er 70 kilometer lange. Hellestø er bare et par kilometer. Resten av strendene står klare for de uten hunder. Nå finnes det ingen sted å gå for de med hunder. Det er rett og slett ikke godt nok, sier Dysjaland.

Håper politikerne tar helomvending

Frem til båndtvangen tredde i kraft 1. januar i år har Hellestøstranden vært et sted hvor hundeeiere kunne la dyrene løpe fritt, i hvert fall tre dager i uken. Hundeeierne selv har ikke gitt opp håpet om å få politikerne til å snu.

Inger Valen

Inger Valen ser ikke syn på å reise med bil for å kunne slippe båndtvang.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Vi vil at politikerne skal se hvor mye dette betyr for oss, og ombestemme seg, sier Naomi Kopperdal, en av initiativtakerne til demonstrasjonen.

På Facebook har gruppen "Nei til båndtvang på Hellestø" 1652 medlemmer som vil fjerne båndtvangen.

– Hundene trenger et sted hvor de kan løpe og sosialisere seg. Det får de på Hellestø. Vi som eiere får trening og frisk luft. Det er viktig for den psykiske helsen både for hundene og for oss eiere, sier Kopperdal.

Saken allerede avgjort

Selv om ingen av politikerne på ja-siden ville uttale seg til NRKs reporter, var beskjeden på vei inn til møtet klar. Saken er avgjort. Båndtvangen på Hellestø er kommet for å bli, og det eneste som gjenstår er å finne et alternativ for hundeeierne.

Rådmannens foreslo å lage et inngjerdet frislippsområde for hundene i Somaleiren.

Selv med motstand både fra Frp og hundeeierne selv, fikk forslaget syv stemmer og ble dermed vedtatt. Til skuffelse for hundeeierne.

– Å slippe en haug med hunder inn i et lite inngjerdet område blir kaos. Hadde det vært friere kunne folk gått der de ville, sier hundeeier Inger Valen.