Hopp til innhold

Bader i monsterbølgene på Jæren

– Det er som medisin, vår ukentlige lykkepille, sier helårsbaderne i foreningen "Damer i fri flyt". Denne helgen har de besøk av moderklubben fra Holmestrand til fellesbading på Ølberg.

To vinterbade-foreninger er samlet på Ølbergstranden hele helga.

Badeforeningen "Damer i fri flyt" fra Holmestrand er på besøk hos datteravdelingen sin på Ølbergstranden i Sola kommune.

Hver eneste onsdag gjennom året, samles medlemmene i foreningen "Damer i fri flyt" til fellesbading på Ølbergstranden. Den harde kjerne på Nord-Jæren består av ti-tolv damer i 40-årene. Men det var i Holmestrand det hele startet .

Bodil Sævland

Bodil Sævland i vinterbadebadeforeningen 'Damer i fri flyt', avdeling Jæren

Foto: Rolf Marnburg / NRK

I Holmestrand hogger de hull i isen og går ned trappetrinn, her på Jæren må vi vasse ut i det åpne havet. Det er to vidt forskjellige ting, sier Bodil Sævland i lokalavdelingen på Jæren. De var på besøk i Holmestrand i fjor, i år er det gjenvisitt på Ølbergstranden.

Denne helgen er det kraftig vind på Ølbergstranden, og Holmestrandsgjengen bytter ut isbadeingen med vinterstormbading.

Birgit Sandin Villdalen

Birgit Sandin Villdalen fra Holmestrand 'Damer i fri flyt'

Foto: Rolf Marnburg / NRK

. – Det er vått, og det er mer vind på Jæren, sier Birgit Sandin Villanden fra Holmestrandsavdelingen. Der har de holdt på med helårsbading i ni år, men det er første gang de samles på Jæren.

Opptaksprøve

Alle baderne må gjennom en opptaksprøve for å bli medlem i "Damer i fri flyt".

Prøven innebærer å vinterbade tre ganger, og ta tre svømmetak hver gang. Alle medlemmer får sin egen helt spesielle lue laget av en heklegeneral i foreningen.

– Den skal ikke være pen, men frisk, sier Sævland. Luene er i bruk i det kalde været, og de friske fargene er lett synlige.

Badehuer

Alle medlemmene i 'damer i fri flyt' får sin egen heklelue når opptaksprøven er bestått.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Badenymfene møtes hver eneste onsdag kl. 17 på Ølbergstranden så lenge det ikke er skoleferie. – Når det er varmt i været, er det nok av andre folk her. Vi kommer når andre ikke lar seg friste. For oss gjelder "jo kaldere, jo bedre", sier Sævland.

Nye medlemmer

Dersom det er noen som har lyst til å begynne med vinterbading, er det bare å møte opp. – Vi tar godt i mot nye medlemmer, vi føler dette er et endorfin-kick, og det er vår medisin, vår ukentlige lykkepille, sier Sæland.