– Det gjelder å få dem i barnehagen fortere

Fristen for barnehageopptak får skylden for fødselsboom på SUS. Hittil i juli er 259 barn kommet til verden, klart flere enn på samme tid i fjor.

Barnehage-opptak gir babyboom på SUS

Fristen for barnehageopptak får skylden for fødselsboom på SUS. Hittil i juli er 259 barn kommet til verden, klart flere enn på samme tid i fjor.

– Hun ble født i går, sju minutter over halv åtte i går kveld.

Datteren til Astrid Judith Brand Piniuh er et av mange barn som har kommet til verden nå i juli. Sommeren er den travleste tiden på fødeavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus.

Astrid Judith Brand Piniuh

Astrid Judith Brand Piniuh fødte en datter på Stavanger Universitetssykehus onsdag. Dermed klarte hun fristen for barnehageopptak med god margin.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Fødestuene har vært opptatte gjennom hele sommeren. Det har bare vært korte pauser for å vaske ut, så kommer det nye pasienter.

Les også: Flere planlegger barn etter barnehageopptaket

Det forteller avdelingssjef Oddrun Hompland ved Kvinneklinikken på SUS.

Flere enn før

Hittil i juli er 259 barn født på Kvinneklinikken. Det er nesten femti flere enn i den samme perioden i fjor. Tolv tvillingpar på to uker har bidratt til det høye tallet

– Første delen av juli har vært veldig travel. Det er mange som vil ha barn, sier Hompland.

Oddrun Hompland

Avdelingssjef Oddrun Hompland ved Kvinneklinikken på SUS forteller at fødestuene har vært opptatte hele sommeren.

Foto: Arild Eskeland / NRK

De nybakte foreldrene har merket at jordmødrene har det travelt.

Les også: Aksjonerer for to barnehageopptak

– Vi merker på dem som jobber her at selv om de gjør alt det de kan for ikke å stresse oss, så ser vi at de springer beina av seg, forteller Brand Piniuh.

Barnehageopptaket er årsaken

Fulle fødeavdelinger midt i fellesferien har blitt normalen. Sykehuset har brukt flere måneder på å planlegge hvordan de skal håndtere fødselsboomen.

Les også: Småbarnsmødrer demonstrerte i Stavanger

– Vi bruker vikarer, eksterne vikarer, vikarbyråer, og våre egne ansatte arbeider mer enn vanlig når de ikke selv er på ferie, sier Hompland.

Fødeavdelingen ved SUS

Hittil i juli er 259 barn født på Kvinneklinikken. Det er nesten femti flere enn i den samme perioden i fjor.

Foto: Arild Eskeland / Babyboom

Den nybakte mora har en klar teori om hvorfor det er så mange fødsler om sommeren.

– Det er vel på grunn av barnehageopptaket. For at de skal slippe å gå så lenge hjemme i permisjon uten lønn. Det gjelder å få dem i barnehagen fortere.

Barn som er født før 1.septemberer er garantert barnehageplass året etter at de er født. Selv rakk Astrid Judith Brand Piniuh fristen med god margin.