NRK Meny
Normal

Kansellerte 62 avganger over Boknafjorden

Fjord1 mener at uværet i desember og januar kan ha aktualisert spørsmålet om å finne en reservekai på nordsiden av Boknafjorden. I desember måtte rederiet innstille 62 avganger mellom Arsvågen og Mortavika.

Stengt over Boknafjorden

Ferjene over Boknafjorden har blitt innstilt 62 ganger i desember.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det å avlyse 62 avganger er for mye, sier Hallgeir Kleppe, kommersiell leder i Fjord1, til NRK.

I 2013 avlyste Fjord1 336 avganger av totalt ca. 33.000 planlagte avganger. Det gir en avlysingsfrekvens på cirka én prosent på sambandet i Boknafjorden. I desember alene avlyste Fjord1 62 avganger av planlagt 2.700 avganger, noe som gav en avlysingsfrekvens på 2,3 prosent.

Kleppe forteller at været var grunnen til alle kanselleringene i desember.

– Også i januar var det flere kanselleringer enn normalt, men den måneden har vi ikke tall på ennå. I de to månedene var det ganske ekstreme vindforhold over Boknafjorden. Kapteiner med 15 års erfaring på sambandet, sier de aldri hadde opplevd lignende tidligere, sier han.

– Helt spesielle værforhold

Fredag 17. januar i år var en av dagene det blåste så kraftig at ferjene mellom Arsvågen og Mortavika måtte slutte å gå. Ferjene stod stille helt til søndag den 19. januar.

– Det er vind av en styrke, retning og en varighet som vi ikke har sett tidligere. Fjord1 vil nok være litt tilbakeholdne med å si at dette er en ny tidsepoke med stabil vind fra øst på det nivået. Vi vil gjerne se tiden litt an, sier Kleppe.

Resultatet av trafikkstansen var at det var lange køer på begge sider av fjorden. Spesielt tungtransport-sjåfører sleit da de ikke kunne komme seg fra Haugesund til Stavanger.

Ønsker å bli bedre

På nordsida av Boknafjorden er det ikke reservekai for gassferjene. Fjord1 skulle ønske de hadde hatt det denne vinteren.

– Fjord1 er i løpende dialog med Statens vegvesen Region Vest i forhold til å sikre at dette helt sentrale ferjesambandet skal ha en høyest mulig oppetid med tilstrekkelig frekvens og kapasitet. Det med reservekai er likevel ikke noe vi jobber konkret med nå, sier Kleppe.

Video Følg jomfruturen Mortavika-Arsvågen

Når det blåser som mest er ikke Boknafjorden lett å krysse.

Foto: Nyhetsspiller