Reagerer på at kommunestyremøte avlyses

Eigersund avlyser kommunestyremøtet i oktober på grunn av for få saker å ta stilling til. Sakene blir avgjort på forhånd, mener Halvor Østerman Tengs (SV).

Halvor Østerman Tengs

Halvor Østerman Tengs (SV) reagerer på at det kommende kommunestyremøtet i Eigersund er avlyst.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi bør arrangere de kommunestyremøtene som er satt opp i kalenderen, sier Halvor Østerman Tengs, som alene utgjør SVs gruppe i kommunestyret i Eigersund.

Men det skjer ikke. 27. oktober må de 31 representantene i Eigersund belage seg på en frikveld: kommunestyremøtet er avlyst. Det er ikke nok på sakskartet til at det blir forsvarlig å bruke 80.000 kroner på å diskutere ting i plenum.

Mener sakene blir avgjort på forhånd

Konsekvensen er at den politiske debatten forsvinner, konstaterer Tengs, som mener sakene uansett blitt avgjort på bakrommet.

– Det er klart at når en har en flertallskonstellasjon som på mange områder har avgjort sakene i forkant, da det blir det ikke den store debatten, i alle fall ikke i kommunestyrene.

– Dette ikke er en holdbar situasjon i lengden, fastslår Tengs, som ber ordføreren ta grep.

– Hadde ikke blitt særlig debatt

Leif Erik Egaas

Ifølge ordfører Leif Erik Egaas (H) må den dårlige kommuneøkonomien ta deler av skylden for at kommunestyremøtet i Eigersund er avlyst.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– På sakskartet var det tre saker som var ferdigbehandlet, og vi synes det var litt lite å sette opp kommunestyremøte med tre saker. Noen saker var også veldig enkle, som det ikke hadde blitt stor debatt på, sier ordfører Leif Erik Egaas (H).

Det er ikke første gang at de folkevalgte mister sjansen til å møtes til diskusjon i kommunestyret i Eigersund. I 2008 ble en tredjedel av møtene avlyst.

Nå skylder ordføreren på at alt settes inn på å redde den skakkjørte kommuneøkonomien, og at det dermed ikke er nok ressurser på å lage saker til kommunestyret.

– Det er noe av årsaken til at det har blitt så få saker, sier han.

Tuastad: – Dette er et varsku

Svein Tuastad

Svein Tuastad, statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener noe er galt i lokaldemokratiet når politikken blir avgjort av et rent flertall på forhånd og det ikke blir framlagt nok saker.

– Dette er et varsku. For kommunestyrene er kanskje det viktigste elementet i demokratiet vårt. Vi har Stortinget, men der sitter det bare 165 representanter. Det er i lokaldemokratiet at politikerne blir oppdratt, det er der demokratiet skjer, sier Tuastad.

Flere nyheter fra Rogaland