NRK Meny
Normal

Endringer i luftrommet vil føre til forsinkelser

Skal du ut og fly de nærmeste dagene? Da bør du beregne litt ekstra tid. På torsdag gjennomfører Avinor den største endringen av luftrommet over Norge som noensinne er gjort.

SAS-fly lander på Stavanger lufthavn Sola

Nå skal flyene lære seg å lande på en mer effektiv måte, som skal være med å spare utslipp.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Leif Anker Lorentzen

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Fra og med torsdag 13. november vil det bli nye ruteføringer og en helt ny måte å styre flytrafikken på i hele Sør-Norge. Dette vil påvirke deler av flytrafikken de første dagene.

Luftromsendringene, som er utviklet i samarbeid med flyselskapene, berører Vestlandet, Møre og Trøndelag. Det blir nye ut- og innflygingsruter for 16 lufthavner, inkludert de tre store lufthavnene Sola, Flesland og Værnes.

– Vi får en bedre utnyttelse av luftrommet. Det blir større effektivitet, større kapasitet og det betyr at vi kan bygge ut lufttrafikken enda mer, samtidig som vi opprettholder sikkerheten for flyene, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor ved Stavanger lufthavn.

Venter forsinkelser

Omleggingen betyr at det vil være en innkjøringsfase, som vil by på forsinkelser i flytrafikken.

– Det er flyselskapene og flygelederne som har det operative ansvaret. Vi vil i den første fasen derfor ha redusert kapasitet i luftrommet, slik at vi ser at alt virker som planlagt, og at de som jobber med det gradvis blir komfortable med at vi øker aktiviteten, forklarer lufthavnsjefen.

Forsinkelsene kan ventes fra 13. november, og flytrafikken vil gradvis bedre seg etter at omleggingen går seg til ifølge Lorentzen.

– Primært ønsker vi at folk skal møte opp til vanlig tid, så må de forholde seg til den informasjonen flyselskapene gir ut, sier han.

Lorentzen ber folk ha tålmodighet ved oppstart.

– Husk på at vi gjør dette for å øke kapasiteten, samtidig som vi skal ivareta sikkerheten til de som flyr, sier han.

Grønne ruter

– Når er flytrafikken tilbake til normalen?

– Jeg tror passasjerene vil oppleve en normalisering relativt fort. I løpet av noen få dager vil vi ha et helt normalt tidsskjema for flyvningene, sier lufthavnsjefen.

En annen gevinst ved nye flyruter er at de blir grønnere.

– Slik det er lagt opp i dag går flyene trinnvis ned fra den høyden de har inn mot flyplassen. I det nye systemet vil det være tillatt å ha en kontinuerlig nedstigning. De bruker mindre brennstoff og gir mindre utslipp, sier Lorentzen.

  • LES MER OM OMLEGGINGEN HER