NRK Meny
Normal

Avgift på oppvarming med gass

 Regjeringen foreslår CO2-avgift på gass til oppvarming av bolig. Det blir dyrere for boliger med Lyse-gass.

Avgiften skal settes i verk fra 1. juli 2007 og blir på 4,7 øre per kilowatt-time (kWh). Det vil bety en prisøkning på 10 prosent for kunden.

Stortingsrepresentant Bjørg Tørredal i Kristelig Folkeparti stiller spørsmålstegn ved forslaget. Tørresdal sier at regjeringen gir feil signal ved å legge avgift på bruken av naturgass når Lyse har bygget opp et nett for å bruke gass til oppvarming på Nord-Jæren.

Skuffet og overrasket

Konsernsjef Eimund Nygård i Lyse tror dette vil føre til mindre bruk av gass i Norge.

- Jeg er både skuffet og overrasket over at de gjør det. Jeg har jo vært kjent med at SV har hatt dette standpunktet lenge. Men det har vært et mål for denne og den forrige regjeringen å øke bruken av gass i Norge. Jeg kan ikke se annet enn at dette er et kraftig signal om å legge om dette ønsket og heller vil gå for mindre bruk av gass i Norge.

Konkurransedyktig

Nygård sier at 4,7 øre per kilowatt-time vil gi en økning av prisen kunden må betale på 10 prosent.

- Det synes jeg er ganske betydelig.

- Hva betyr det for den som har bestilt naturgassoppvarming av husene sine fra Lyse?

- Heldigvis er det sånn at dette fremdeles vil være konkurransedyktig. Der kan kundene være beroliget. Men vi kjenner til at  når politikerne først har begynt med avgiftsskruen så har de en tendens til å øke det.

Forsyning av energi

Konsernsjefen i Lyse sier det er omtrent 800 boliger og en god del næringskunder som er knyttet til gassnettet i dag

- Men jeg synes det er mer interessant å se hva dette betyr for fremtidig forsyningssikkerhet. i Norge. Gass har hele tiden blitt fremstilt som kanskje det som skal redde den norske forsyningssikkerheten.