– Stavanger kommune gir oss ingenting

Folk på Austre Åmøy er i opprør mot Stavanger kommune. Mange ønsker bydelen skal bli en del av Rennesøy. Den politiske ledelsen i Stavanger gir ikke bort «bydelen» frivillig.

Austre Åmøy vil ut av Stavanger

– Livsfarlig er det. Det går ikke an å leke heller. De har revet ned alt som heter lekeapparater og alt sammen!

Hanne Marie Dyskeland er en av de frustrerte Åmøy-folkene som irriterer seg over kommunale eiendommer som står til forfall. Hun er styremedlem i Austre Åmøy vel.

De er lei av Stavanger kommune. Forslaget om å legge ned skolen kombinert med lite boligbygging gjør at mange mener det nå er på tide å melde overgang til Rennesøy.

– Sånn som kommunen behandler oss nå, så er det slik som dette alt vil bli til slutt, sier Dyskeland og peker på den forfalne skolebygningen.

Austre Åmøy

Fram til 1992 la båten fra Stavanger til på kaien på Austre Åmøy. Etter at Rennfast kom, har Austre Åmøy blitt en utpost i kommunen

Foto: Arild Eskeland / NRK

En underlig bydel i Stavanger

– Nå har jeg bodd her i over førti år, og jeg synes rett og slett at det er trist å se at vi har en kommune som ikke lenger tenker på oss.

Det sier en av beboerne på Austre Åmøy, John Grøtte, til NRK.

Før 1992 la båten fra Stavanger til på kaien på Austre Åmøy. Etter at Rennfast kom, har Austre Åmøy blitt en utpost i kommunen. Turen fra Stavanger går gjennom både Randaberg og Rennesøy.

Bjørg Tysdal Moe

Stavangers varaordfører Bjørg Tysdal Moe innrømmer at Austre Åmøy ikke hadde vært en del av Stavanger om kommunegrensen hadde blitt tegnet i dag.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Hadde kommunegrensen blitt tegnet i dag, hadde den ikke blitt tegnet på den måten.

Det sier Stavangers varaordfører Bjørg Tysdal Moe. Hun er enig i at Austre Åmøy er en underlig bydel i Stavanger. Likevel nekter både hun og ordføreren å ta initiativ til en folkeavstemning om Austre Åmøy skal inn i Rennesøy.

– Det er ikke naturlig at en ordfører sier: Kan skjønne vi skal ha en folkeavstemning. Nå setter vi i gang. Da må det komme et initiativ, sier hun.

Det initiativet kommer trolig snart fra et samlet bydel.

– Større påvirkningsmulighet i Rennesøy

– Vi har jo ikke noe alternativ. Stavanger kommune gir oss jo ingenting. Vi får det ikke så mye bedre i Rennesøy, men vi får det i alle fall ikke verre.

Terje Valen

Terje Valen, som er leder for Austre Åmøy vel mener at bygden har større påvirkningsmulighet i Rennesøy kommune.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det mener Terje Valen, som er leder for Austre Åmøy vel.

– I Rennesøy er det mange færre innbyggere. Da har vi mye større påvirkningsmulighet. Pluss at Rennesøy sier at de vil ha utvikling i hver eneste grend de har. Vi er jo faktisk den eneste grenden Stavanger har, sier Valen.