Asylsøkere nektet å forlate mottak

38 asylsøkere som onsdag skulle flyttes fra et mottak i Tysvær til Forus i Stavanger, nektet å reise. Bilder asylsøkerne hadde sett gjorde at de mente mottaket i Stavanger var utrygt.

Onsdag skulle 60 asylsøkere ha reist med buss fra mottaket i Aksdal i Tysvær til Stavanger og Forus, men de nekter å bytte og samla seg i en undergang. Razek Ayranji fra Syria forklarer hvorfor de ikke vil dra.

VIDEO: – Vi har sett bilder på internett og i nyhetene at det er farlig for barna. Det er for mange mennesker der, sier Razek Ayranji fra Syria om hvorfor han ikke ville dra fra Tysvær for å bo på Forus akuttinnkvartering i Stavanger.

– Vi har løst opp i den konflikten og de misforståelsene som var. Det er mye usikkerhet og redsel med tanke på hvor de skulle reise hen, sier ordfører i Tysvær, Sigmund Lier, til NRK ved 17-tiden.

Asylsøkere på vei inn i buss i Aksdal i Tysvær

Ved 17.30-tiden var asylsøkerne omsider inne i bussen som skal ta dem til Stavanger.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Situasjonen oppsto mellom klokken 12 og 13. Mottaket på Tysvær Kro & Motell i Aksdal skulle da tømmes – fordi avtalen med UDI hadde opphørt.

Sto samlet ute i kulden

Alle de 60 beboere skulle fraktes videre sørover til Stavanger. Men 38 av dem nektet å sette seg i bussene. Asylsøkerne ble først samlet i et fellesrom, før de seinere forlot mottaket, og fortsatte til fots.

Gruppen består stort sett av personer fra Syria, Irak og Iran.

Etter at de dro fra motellet, stilte de seg i en undergang like ved. Der ble de stående i mellom to og tre timer, før frivillige ved 16-tiden inviterte dem inn på Tysværtunet kulturhus.

Samlet i undergang

Gruppen med asylsøkere samlet seg i en undergang.

Foto: Thomas Halleland / NRK
Tysvær kulturhus

Ved 16-tiden fikk asylsøkerne komme inn på Tysvær kulturhus – etter å ha stått ute i snøværet i om lag tre timer.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– De er informert om at de selv må ta ansvar for sted å overnatte. Eventuelle utgifter for å komme seg til sørfylket må de nå ta selv, opplyste politiet til NRK tidligere onsdag.

De rykket i 13-tiden ut til Aksdal med fem patruljer da de 38 nektet å forlate stedet.

– Vi bruker ikke makt for å få dem ut. Når tolken kommer, håper vi at de forstår situasjonen og flytter seg ut i bussene, sa operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, avdeling Haugesund, Håkon Tornes.

Ville ikke til Stavanger

Asylsøkerne skulle flyttes til det store mottaket på Forus utenfor Stavanger.

Mottak Aksdal

De 60 beboerne på Aksdal kro skulle flyttes til mottaket på Forus i Stavanger, men 38 av dem ville ikke reise.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Asylsøkerne har sagt til politiet, og sier også til NRK, at de har fått tilsendt bilder fra personer som bor på mottaket på Forus. Asylsøkerne mener bildene virker skremmende, og de opplever mottaket som farlig.

Mottaket på Forus utenfor Stavanger ble opprettet i november i fjor, og det bor nå cirka 800 asylsøkere der. Tirsdag ble det kjent at politiet i Stavanger etterforsker en mulig barnevoldtekt på dette asylmottaket.

Ordføreren engasjerte seg

Ifølge Tysvær-ordføreren var ikke flyttingen av asylsøkerne en kommunal oppgave. Likevel valgte han å bistå.

– Vi har vært i kontakt med UDI. Å flytte dem som bor der, er primært en sak mellom dem og mottakene. Men siden situasjonen ble slik, engasjerte jeg meg i saken, sier han.

Både Mattilsynet, brannvesenet og kommunen har vært på tilsyn på Forus akuttinnkvartering, men de har ikke funnet alvorlige avvik.

– Jeg tror det er veldig godt å bo her. Det er selvfølgelig annerledes enn slik du og jeg bor, og det har noe å si hva slags mottak en kommer fra, sier Lars Petter Einarsson, informasjonsansvarlig ved Forus akuttinnkvartering.

Sitter inne på fellesrom

Det er både voksne og barn blant de 38 asylsøkerne som nektet å reise med bussene til Stavanger. Alle ble samlet i et fellesrom på mottaket.

Foto: Thomas Halleland / NRK