NRK Meny
Normal

Asylsøkere i kø for å reise hjem

De kom til Norge over Storskog i høst. Nå står asylsøkerne i kø for å komme seg ut av landet igjen. Drømmen om Norge var noe annet enn den virkeligheten som møtte dem.

Asylsøkere ønsker å reise tilbake, Norge var ikke som de trodde.

Forus midlertidig mottak har fått hjelp fra UDI, grunnen er at så mange asylsøkere vil søke støtte til å reise ut av Norge og tilbake til hjemlandet helt frivillig.

IOM, UDI og politiet er på plass på Forus midlertidig asylmottak for å hjelpe asylsøkerne til en hurtigst mulig frivillig hjemreise. Det er Alfred Ydstebø ved Forus midlertidig mottak som har bedt om assistanse og hjelp til asylsøkerne.

Alfred Ydstebø

Alfred Ydstebø ba om hjelp for at asylsøkerne skulle få reise hjem hurtigst mulig.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– De vil ut. Trolig fordi de ikke ser noen framtid her, at de ikke får opphold eller fordi de ønsker familiegjenforening, sier Ydstebø.

– Ikke som jeg ønsket

IOM (International Organization for Migration) hjelper asylsøkerne med reisedokumenter og søknader for at de skal kunne komme seg tilbake til hjemlandet, slik de ønsker. UDI avgjør søknadene, som kan gi asylsøkerne gratis hjemreise og 20 000 kroner for å starte på ny i hjemlandet.

Palestinske Naimet Abo Shillah reiste fra i Libanon i november. Hun tok den lange reisen gjennom Russland og over Storskog til Norge sammen med sin mann.

Naimet Abo Shillah

Naimet Abo Shillah og mannen hennes håper å få støtte til å reise tilbake til Libanon.

Foto: Ola Andreas Bø / NRK

Da NRK Rogaland først traff henne på asylmottaket på hotell Alstor i Stavanger, håpet hun på en ny framtid for familien og barnet de venter. Nå er hun innkvartert på Forus midlertidig mottak, og hennes eneste ønske er å få komme tilbake til Beirut, der familien bor.

– Jeg har ikke fått det jeg ønsket i Norge. Det er både sykdom og smitte på mottaket, og jeg gråter ofte fordi jeg er sulten.

Men hun vil føde her i Norge før hun drar, for i Libanon koster en fødsel på sykehus mange penger, sier hun.

Tidenes bomtur

– Vi brukte mange penger på veien til Norge. Når jeg reiser tilbake har jeg ingen ting, vi må bo hos min far, sier hun.

Derfor vil de søke støtte for å reise tilbake.

Trude Steen

Trude Steen i UDI sier at mange vil hjem fordi de ikke ser noen fremtid i Norge.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Naimet kom over Storskog sammen med afghanere, pakistanere, irakere, somaliere – med håp til Stavanger i november. De færreste hadde et beskyttelsesbehov, noe UDI krever for opphold i Norge.

Nå har de forstått at de kan ha vært på tidenes bomtur til Norge, og interessen er stor for UDI sitt returprogram med støtte til reise og nyetablering i hjemlandet.

– I stedet for å sitte og vente her på en usikker framtid, velger de å reise hjem igjen, sier leder for UDI-retur, Trude Steen.