Asylsøker terrorsiktet i Rogaland

2. pinsedag blir en 26 år gammel mann framstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett. Han er siktet for terror.

PST
Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

26-åringen ble pågrepet fredag morgen på et asylmottak i distriktet i Sør-Rogaland, skriver Rogalands Avis. Han er siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon, i hht. straffelovens paragraf 147d.

Politiadvokat Ketil Remman, jourhavende ved Sør-Vest politidistrikt bekrefter overfor Rogaland Avis at 26-åringen skal framstilles for varetektsfengsling mandag 2. pinsedag i Stavanger tingrett.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som håndterer saken, og som må uttale seg. Vi bistår bare i forbindelse med fengslingsmøtet, sier Remman til RA.

Anne Karoline Staff, politiadvokat i PST, sier til avisen at hun kan bekrefte at det er pågrepet en person som er siktet etter straffelovens paragraf 147d.

– Utover det vil jeg ikke si mer om forholdene i siktelsen før siktede er framstilt for varetektsfengsling i morgen, sier Staff.

– Han erkjenner å ha vært medlem av An-Nusrah-fronten, men nekter straffskyld, opplyser mannens advokat Niels-Christian Schelver Petersen til Dagbladet.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har tatt ut siktelse mot syreren.

An-Nusrah-fronten

Straffelovens § 147d, er den såkalte «terrorparagrafen» i straffeloven.

Ordlyden i loven er følgende: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

An-Nusrah-fronten skal ha forbindelser til al-Qaida og blitt erklært å være en terrororganisasjon av FN.

Petersen sier til Rogalands Avis at hans klient ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Kom til Norge sammen med broren

Mannen ble avhørt i ti timer fredag og har forklart at han deltok i den al-Qaida-allierte An-Nusrah-fronten fordi han ønsker å bekjempe president Bashar al-Assads regime.

– Han samarbeider med politiet, fordi han ønsker å forklare hvorfor han har engasjert seg i kampen mot regimet, sier Petersen til Dagbladet.

Advokat Petersen opplyser til Dagbladet at syreren kom til Norge sammen med sin mindreårige bror i fjor høst. Broren er nå tatt hånd om av barnevernet.

Mannen skal framstilles for varetektsfengsling i Stavanger tingrett i morgen.