NRK Meny
Normal

– Konsekvensen er at de får folk mot seg

Spesialrådgiver for mangfold og integrering mener asylsøkernes protester mot å flytte til Forus er utslag av frustrasjon over egen situasjon.

Asylsøkere utenfor mottaket på Forus

Asylsøkere som flyttet fra Aksdal til mottaket på Forus i Stavanger onsdag nektet lenge å gå inn på mottaket.

Foto: Ronny Hjertås

– Konsekvensene av den måten den frustrasjonen nå kanaliseres på, er jo at de får folk mot seg, i stedet for slik de håper på og tror, at de får folk med seg.

Ingrid Hauge Rasmussen er spesialrådgiver for mangfold og integrering i Stavanger kommune. Hun mener protestene mot flytting til asylmottaket på Forus må ses i lys av den situasjonen asylsøkerne er i.

Ingrid Hauge Rasmussen, Christine Sagen Helgø og Jacqueline Edvartsen

Ingrid Hauge Rasmussen (til venstre) er spesialrådgiver for mangfold og integrering i Stavanger kommune. Her sammen med ordfører Christine Sagen Helgø og Jacqueline Edvartsen.

Foto: Stavanger kommune

– Når du flykter, eller flytter for den saks skyld, så er det ofte sånn at når du kommer fram så er du fornøyd og glad. Du har landet og føler deg trygg, noe vi kan kalle for turistfasen. Så kommer realitetene slående inn. Da skjønner du plutselig at her sitter du. Du bestemmer veldig lite over din egen situasjon. Du har liten kontroll på hvor du skal, om du får være her, sier Hauge Rasmussen.

Nektet å gå av bussen

Hun mener at asylsøkerne er i en situasjon der er avhengige av forhold rundt seg som de ikke kan kontrollere. Da er det litt å bli frustrert.

Les også: Asylsøkere nektet å forlate mottak

Les også: Asylsøkere nektet å forlate mottak

– Så kommer frustrasjonen ut på den måte de opplever at de kan ta den ut. Ved å nekte å reise eller protestere, sier Hauge Rasmussen.

En gruppe på 38 asylsøkere av 60 som i går skulle flytte fra et asylmottak på Aksdal i Tysvær til det store mottaket på Forus i Stavanger nektet å gå om bord i bussen som skulle frakte dem.

Asylsøkere på vei inn i buss i Aksdal i Tysvær

En gruppe på 38 asylsøkere av 60 som i går skulle flytte fra et asylmottak på Aksdal i Tysvær til det store mottaket på Forus i Stavanger nektet å gå om bord i bussen som skulle frakte dem.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Det gikk flere timer før de gikk med på å dra til Forus. Det oppsto nye problemer da asylsøkerne kom fram dit, en mindre gruppe nektet å gå av bussen og inn på mottaket. Både politi og barnevernet ble tilkalt, fordi det var barn i gruppen som ikke ville forlate bussen.

– Virker rart på oss

Torsdag skal 96 asylsøkere fra Hotel Alstor i Stavanger flytte til Forus. I Stavanger Aftenblad har flere av dem gitt uttrykk for at de er svært negative til flyttingen.

Les også: Asylsøker-protestene fortsatte utenfor mottaket på Forus

Les også: Asylsøkere nektet å forlate mottak

– Vi kan ikke garantere at folk ikke gir uttrykk for frustrasjonen sin på en måte som kanskje virker rar på oss, når de har fått beskyttelse og er trygge, sier Hauge Rasmussen.

Hun mener at vi må anerkjenne at det er lov å være frustrert, men heller forsøke å finne andre måter å kanalisere frustrasjonen på enn de protestene vi har sett de siste dagene.