Hopp til innhold

Asyl-ledere reiser hit for å lære

Tre av lederne ved asylmottaket på Forus reiser i dag til Jordan for å se hvordan man håndterer 80.000 flyktninger i gigantleiren Zaatari.

Oversiktsbilde over flytningleiren Zaatari i Jordan

Oversiktsbilde av flyktningleiren Zaatari, som ligger 15 km sør for den syriske grensen. Da bildet ble tatt i 2013 bodde det over 100.000 mennesker her.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Lars Petter Einarsson

Lars Petter Einarsson, informasjonsansvarlig ved Forus Akuttinnkvartering.

– Vi skal se hvordan de klarer å ivareta menneskene som bor der, med langt mindre ressurser enn det vi har. Det skal bli veldig interessant å se hvordan de løser det, sier Lars Petter Einarsson, informasjonsansvarlig ved Forus Akuttinnkvartering.

I dag lørdag reiser han, mottaksleder Luba Migun, og eier av Forus Akuttinnkvartering, Alfred Ydstebø, til flyktningleiren Zaatari i Jordan. Leiren ble opprettet for tre år siden, ligger mitt i ørkenen og huser 80.000 syriske flyktninger. Forholdene er altså ganske annerledes enn på Forus, hvor det i dag bor nesten 800 asylsøkere.

På ett tidspunkt bodde det hele 140.000 mennesker i Zaatari. Da var leiren Jordans fjerde største «by».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Zaatari

Det er FN som driver den enorme flyktningleiren Zaatari i Jordan.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

– I Zaatari bor flyktningene i telt, og de sliter med vannforsyning og matforsyning – helt andre ting enn her, sier Einarsson.

Vil lære om kulturen

Men det er ikke bare logistikk Einarsson og hans kolleger skal lære i Jordan. Det handler også om å forstå kulturen og hvor asylsøkerne kommer fra, slik at de kan integreres på en god måte i Norge.

– Nå kommer vi til deres første stoppested etter borgerkrigen i Syria. Vi kommer inn i et syrisk samfunn, både når det gjelder religion og måten de håndterer dagliglivet på.

– Dette vil gjøre oss mye bedre skikket til å ta imot dem på den måten de fortjener, og det gjør oss bedre skikket til å drive Forus Akuttinnkvartering, sier Einarsson, som ikke legger skjul på at Forus ønsker tettere kontakt med Flyktninghjelpen, som er involvert i driften av Zaatari.

Fra 20 forskjellige land

Selv om forholdene ikke kan sammenlignes med Zaatari, har Forus Akuttinnkvartering nok av utfordringer, ifølge informasjonssjefen.

– Det har kommet nesten 800 mennesker hit fra 20 forskjellige land med 20 forskjellige behov. Noen har kommet mer eller mindre direkte fra konfliktene vi ser på TV, andre kommer fra lignende innkvarteringer som dette på Forus, sier Einarsson.