NRK Meny
Normal

Asparges og vårløk

Helt ferske asparges og vårløk er knallgodt på grillen. Og vår/sommer er sesongen. Det går fort å grille disse tingene, og det skal lite tilbehør til når de er på sitt beste. Det kan faktisk være nok å bare klemme litt sitronsaft over dem når de tas av grillen.

Craig Whitson gir oss gode oppskrifter på grillmat i Sommerlokalen hver onsdag. I dag er det asparges og vårløk.

 

Asparges parmeggiano
Foto: Versal forlag

Asparges og vårløk

Den beste delen av aspargesen er «hodet», og det er oftest lurt å skrelle vekk det ytterste laget på den motsatte enden. Med fersk asparges kan du også brekke av den nederste biten. Du finner et naturlig punkt ca. 5-8 cm fra rotenden. Jeg liker best å bruke en potetskreller for å rense litt opp på aspargesene, og gjerne på de nederste 10 cm.

Asparges trenger lite tid på direkte varme for å få litt grill-farge, og de kan lett brenne seg hvis de ligger for lenge. Derfor er det viktig å snu litt på dem underveis, og flytte dem til den kjøligere delen av grillen for å gjøre dem ferdige.

Ingredienser

Antall: Nok til 6—8 personer

1 bunt asparges
1 bunt vårløk
extra virgin olivenolje
2 sitroner
nykvernet sort pepper
havsalt
ca. 50 g parmesanost (helst ekte Parmigiano-Reggiano) hvis ønskelig

Forberedelser

Ca. 10 minutter

Skrell ytreskallet av aspargesen på de nederste 10 cm (bruk potetskreller).
Fjern skjegget på vårløkene.
Del sitronene i to.
Riv parmesanost i skiver med potetskreller.

Ved grillen

Grilltid: 6-8 minutter
Grillmetode: Delt
Temperatur: Middels høy

 Ha asparges og vårløk i en form, hell over olje og sitronsaft og godt med kvernet pepper.

Legg asparges og vårløk over varmekilden og grill dem på grillen på begge sider til de har fått en fin farge.

Grillkongen Craig
Foto: Versal forlag

Flytt grønnsakene til den kjølige delen av grillen. Legg på lokket, og la dem grille videre i noen minutter til (vanligvis ikke mer enn 3—4 minutter).

Legg grønnsakene på et fat. Klem mer sitronsaft over og ha på litt havsalt. Topp med parmesanost-skivene.

Tips: Du kan bruke lime istedenfor sitron hvis du vil.

Servering

Server asparges og vårløk som en forrett eller som en del av en grill-buffet. Også godt ved siden av fisk, kjøtt, fjærkre og vilt.