Hopp til innhold

Flytrafikken går nesten som normalt

Flytrafikken til og fra Stavanger Lufthavn går tirsdag formiddag nesten som normalt på tross av askeskyen.

Flyplass-tavle

Tirsdag morgen er det fullt kaos når det gjelder informasjonen til flypassasjerer om hva som skjer med trafikken til og fra flyplassen på Sola.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Flytraikken har tirsdag formiddag gått fra Sola med en del forsinkelser.

Tirsdag morgen ble to flygninger til Aberdeen og et fly til Oslo innstilt på grunn av askeskyen som drev inn over kysten.

Lufthavnsjef på Sola flyplass, Leif Anker Lorentzen i Avinor, ber passasjerer reise til flyplassen som planlagt om de ikke får annen beskjed fra flyselskapet sitt.

– Luftrommet blir aldri stengt. Det kan være variasjoner mellom ulike flyselskap og ulike destinasjoner, så det er viktig at passasjerene holder seg oppdatert på selskapenes hjemmesider eller kontakter Avinor, sier Lorentzen til NTB.

Fullt kaos tirsdag morgen

Tirsdag morgen var det fullt kaos rundt informasjonen til flypassasjerer om hva som skulle skje med trafikken til og fra flyplassen på Sola.

Like før klokken ni ble det opplyst over høytaleranlegget ved Stavanger Luftahavn at flyplassen var stengt for trafikk.

– Alle passasjerene ble bedt om å ta kontakt med billettkontorene. Tavlene med oversikt over avganger og ankomster er nå i ferd med å snu fra blanke felt til INNSTILT, forteller NRKs reporter Mari Rollag Evensen fra flyplaassen på Sola.

Like etter ble det klart at dette ikke stemte.

Lufthavnsjef ved Stavanger Lufthavn, Sola Leif Anker Lorentzen

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen sier til NRK at det er vanskelig å være konkret i informasjonen til publikum om situasjonen i flytrafikken.

Foto: Lene Klovning Jørpeland

– Vanskelig å være konkret i informasjonen

Klokken halv ti sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til NRK at det er vanskelig å være konkret i informasjonen til publikum.

– Situasjonen utvikler seg fra time til time. Det er et forhold mellom Luftfartstilsynet og flyselskapene om å få tillatelse til å fly over det luftrommet som er over Stavanger nå, sier Lorentzen.

Lufthavnsjefen sier at en del av trafikken går som normalt.

– Det vil være variasjoner både mellom flyselskapene og mellom de forskjellige destinasjonene, sier lorentzen.

Helikoptrene til Nordsjøen er foreløpig satt på bakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Innsjekking på flyplassen

Det var stor forvirring rundt innsjekkingen på Sola tirsdag morgen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Restriksjoner

På grunn av askeskyen ble det innført flyrestriksjoner på Stavanger Lufthavn på Sola fra klokken 08.00 tirsdag morgen. Flyplassledelsen var usikre på hva restriksjonene ville innebære for trafikken på Sola.

– Det er en ugrei situasjon, sa Lorentsen til NRK like før klokken åtte.

Nye regler fører til at hver enkelt flygning i større grad blir vurdert selvstendig enn det som var vanlig da askeskyene dukket opp i 2010.

– Flyselskapene skal nå innhente tillatelser til flygning i de ulike områdene. Det betyr at det blir kanselleringer. Vi vet ikke hvor mange og flyplassen vil så langt ikke bli stengt, sier sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til NRK

Les også: Nye regler for askeflygning vedtatt

Les også: Askeskyen kan nå Norge i morgen

Klokken åtte gikk trafikken tilnærmet normalt på Stavanger Lufthavn . Tre flygninger fra Sola er innstilt.

– Det er noen flygninger til Aberdeen som er kansellert. Askeskyen kommer inn fra vest og dekker delvis Skottland nå, sier Lorentzen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik sprer askeskyen seg

Slik sprer askeskyen seg.

Foto: Meteorologisk institutt

– Askeskyen nærmer seg

Det kan og se ut som om flytrafikken fra Haugesund lufthavn, Karmøy, blir rammet, forteller lufthavnsjef Øystein Østensjø.

– Vi må vurdere situasjonen utover formiddagen. Det er ikke noen grunn til å tro at vi kommer heldigere ut enn Sola. Vi ser at askskyen nærmer seg og vi må ta de konsekvensene det medfører, sier Østensjø.

Tirsdag morgen går trafikken som normalt på Helganes. Flyplassledelsen ber folk møte til avgangene de er booket inn på. Lufthavnsjefen regner med at trafikken vil stanse rundt lunsjtider.

Har du opplevet flyplasskaoset?