NRK Meny
Normal

– Asfalt har gitt meg verdighet

Femårsjubileum for gatemagasinet Asfalt ble i dag feiret med frokost på Ledaal. For Monika Mikalsen, som går på metadon, har jobben som Asfalt-selger gitt henne en lysere hverdag.

Asfalt feiret fem år på Ledaal i Stavanger

SE VIDEO: Monika Mikalsen har etter fire år som selger i Asfalt sin første reportasje på trykk i siste utgave av magasinet.

Christine Sagen Helgø

Ordfører Christine Sagen Helgø ønsker gjestene velkommen til bords.

Foto: Magnus Stokka

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) inviterte i dag til frokost i anledning femårsjubileet til gatemagasinet Asfalt.

– Grunnen til at vi inviterer er for å vise at det er viktig å feire at Asfalt er fem år, men også å synliggjøre den viktige funksjonen til magasinet, sier ordføreren.

– Det er veldig kjekt å bli gjort litt stas på av ordføreren, og å få feire dagen med frokost i den flotteste bygningen i byen, sier Asfalt-selger Monika Mikalsen.

Et godt budskap

Magasinet formidler hvordan det er å være rusmisbruker, noe som ikke andre aviser og blader gjør.

– Ser du for deg flere jubileer framover?

– Jeg håper jo det. At magasinet kan feires både med ti og tjue år. For det er viktig at de som selger får en verdighet rundt det, sier ordføreren.

For Mikalsen har Asfalt hjulpet henne med nettopp dette.

– Jeg har brukt det som en slags hjelp for min egen del ved å komme meg ut og gjøre noe bra. Å ha noe å gjøre noen dager i uken og å treffe andre mennesker. Jeg går på metadon og har isolert meg mye hjemme, sier hun.

– Verdt å markere

Med et opplag på 30.000 eksemplarer per utgitte nummer, mener ordføreren viser hvor viktig bladet er for Stavanger.

Maggi Hatløy

Asfalt har i denne utgaven fått ny design og flere sider. Maggi Hatløy mener et fornyet blad er viktig for å holde interessen og engasjementet oppe.

Foto: Magnus Stokka

– Det sier noe om at det er mange som kjøper Asfalt, og kjenner til hva Asfalt står for. Så jeg syns at et femårsjubileum absolutt er verdt å markere. Ledaal er for helt spesielle gjester og begivenheter, og det syns jeg dette er, sier hun, og viser til de som er litt mer vanskeligstilte enn andre.

– Det betyr veldig mye for dem som selger Asfalt å selge bladet, og det å få en positiv oppmerksomhet rundt dette. Så betyr det mye for byen at vi får en kommunikasjon som viser folk og mangfoldet ved at ikke alle har det like bra.

Godt oppmøte

– Dette er en bekreftelse på at Asfalt og Asfalt -selgerne er viktige for Stavanger. Og det at ordføreren på eget initiativ inviterer oss alle, både selgere, frivillige og de ansatte i Asfalt til en frokost, er en stor anerkjennelse, sier Maggi Hatløy, leder Kirkens Bymisjon Stavanger og styreleder i Asfalt.

Og oppmøte til dagens markering er det ingenting å si noe på.

– Det er helt som bestilt. Alle stolene er fulle og det ser ut som alle har det bra og koser seg, Hatløy.