Vil ha byplanlegging på dagsordenen

Arkitekt Harald Martin Gjøvaag mener politikere er for korttenkte når det gjelder byplanlegging. Han vil ha færre biler og mer folkeliv på Forus.

Forus mot Gandsfjorden

PLAN I 2018: Den interkommunale planen for Forus skal være ferdig i 2018, og skal legge føringene for utviklingen på Forus over 20 år fram i tid.

Foto: Øystein Otterdal/NRK

– Det er veldig øde. Det er ingenting her, sier Marius Kvamsdal fra Bergen.

Han leter etter mat på Forus, men vet bare om én eneste butikk i området. For det er langt mellom butikkene hvis du vandrer gatelangs på Forus. Arkitekt Harald Martin Gjøvaag mener at det burde vært langt flere.

– Om du jobber på Forus Vest og må ha ny skjorte fordi du sølte kaffe på skjorta to timer før et viktig møte, eller må til frisøren eller tannlegen, så kan du ikke bare gå ut av kontorbygningen og over gata. Du må sette deg i en bil, planlegge på forhånd eller dra tidligere hjem fra jobben, sier han.

– Må tenke mer enn bare bolig

I likhet med mange andre, synes Gjøvaag at det er altfor mye biltrafikk, for få møteplasser og for lite gateliv på Forus. Arkitekten mener at politikerne må ta sin del av skylda for at det har blitt sånn, og mener de ser seg blinde på skole og helse, og glemmer at alt dette er avhengig av god byplanlegging.

Harald Martin Gjøvaag

VIL HA MER: Arkitekt Harald Martin Gjøvaag vil ha skoler, sykehjem og butikker på Forus.

Foto: Alliance arkitekter

– Som arkitekt og planlegger har jeg savnet at flere politikere står opp for byene våre. Flere politikere må ta inn over seg at vi trenger en aktiv bypolitikk.

– Et godt eksempel er Stavanger, der de på begynnelsen av 2000-tallet planla tusenvis av boliger i Stavanger øst. Men det var ingen som tenkte på å regulere inn en skoletomt i området allerede den gangen, sier han.

15. september går høringsfristen ut for den interkommunale planen for Forus. Gjøvaag vil ha planer for skoler, sykehjem og mer handel i den næringstunge bydelen.

– Planlegger du for å bo, må du samtidig planlegge for at du skal kunne handle, gå på skole og helst også finne arbeidsplass i nærheten av der du bor, sier han.

– Nå går toget

– Jeg er ikke enig i at vi har nedprioritert det, sier stavangerpolitiker Erlend Jordal fra Høyre, som sitter i kommunalstyret for byutvikling i Stavanger.

– Det å drive med byutvikling i dag er helt annerledes enn for ti år siden, sier han, og mener det er to problemer med Forus.

– Det ene er at det ikke bor nok folk på Forus-området, slik at det er umulig å bosette seg i nærheten av der man jobber. Det andre er at transporten inn og ut har vært tungt basert på bil, og det må vi endre, sier Jordal.

Erlend Jordal

FOLK MÅ KOMME MED INNSPILL: Det er politiker Erlend Jordal (H) sin klare oppfordring til folk som bryr seg om Forus sin fremtid.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Onsdag kveld inviterer kommunene Stavanger, Sandnes og Sola til folkemøte om Forus, der hvem som helst kan komme med innspill. Den interkommunale planen skal være ferdig i 2018 og legge føringene for utviklingen på Forus over 20 år fram i tid.

– Om du vil ha påvirkning på en av de aller største byutviklingsprosessene i regionen noensinne, så må du komme med innspill nå. Nå går toget, avslutter Jordal.