Årets første jordbær kom rekordtidlig

De første norske jordbærene er allerede spisemodne og klare for butikkhyllene. Bonde Geir Joa har dyrket jordbær i 30 år, men har aldri sett maken til tidlig modning.

Joa sine jordbær

Bonde Geir Joa er fornøyd med at en varm april måned har bidratt til tidlig modning av jordbærene hans i veksthuset på Sola i Rogaland.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Jeg har aldri sett så mange røde jordbær så tidlig! Det er veldig spesielt og veldig gledelig, sier Geir Joa, jordbærbonde fra Sola i Rogaland.

Han tror de tidlig modne jordbærene skyldes en varm og solrik april måned.

Til tross for at mai foreløpig har bydd på kaldere vær, har jordbærbonden klart å holde temperaturen oppe i veksthuset.

– Salget av de første korgene starter nå i helgen. Jeg tror forbrukerne gleder seg like mye som meg, sier Joa.

I løpet av denne sesongen forventer Joa å selge rundt 300.000 korger jordbær. De første jordbærene plukkes under tak, da det ennå er for kaldt for jordbær på barmark.

Stor rift om de første korgene

I fjor ble jordbærsesongen kort i deler av landet, og mange jordbærbønder fikk kjenne konsekvensene på kroppen.

Joa har troen på at årets sesong blir god. Til tross for at flere av jordbærne nå er spisemodne, tror han likevel ikke at han får plukket nok bær til å dekke folks behov til 17. mai.

– De norske jordbærene smaker så fantastisk godt, og er bedre enn de utenlandske. Det blir alltid rift om de første korgene, sier Joa.

Én av dem som venter på at de norske jordbærene skal komme i butikk, er Maren Wietfeldt Haaland.

– Jeg liker best norske jordbær! Det er mest smak i dem, og så føles det bedre å vite at de kommer fra Norge, sier Haaland.

Jordbær

Geir Joa forventer å selge rundt 300.000 korger norske jordbær innen oktober er omme.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Tror norske jordbær har mer naturlig smak

Stian Iversen er kokk ved matforskningsinstituttet Nofima i Stavanger. Han tror det er flere årsaker til at nordmenn sverger til norske jordbær.

– Det er den smaken vi er vant med, og det er den vi forbinder med norske jordbær. Det er en assosiasjon til sommer, så det er bare lykke, sier Iversen.

Han legger til at de norske jordbærene også er mer ferske når de nytes. Dette bidrar til at de har mer av den naturlige smaken.

Kokk Iversen

Stian Iversen, kokk ved matforskningsinstituttet Nofima i Stavanger, smaker forskjell på norske og utenlandske jordbær i NRKs blindtest.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK