Arbeidsministeren: – Effektivisering og kostnadskutt skal ikke gå på bekostning av sikkerheten

En drøy uke etter helikopterulykken i Hordaland tok arbeidsminister Anniken Hauglie mandag turen ut i Nordsjøen for å se til at sikkerheten blir ivaretatt.

Sikkerhet og effektivitet på Sleipner A

Statoil mener at sikkerhet og effektivitet går hånd i hånd på Sleipner A-feltet i Nordsjøen

– Jeg gruer meg ikke til det. Jeg føler meg helt trygg på at dette skal gå fint. Det er jo god sikkerhet i norsk olje og gassnæring.

Anniken Hauglie

Arbeidsminister Anniken Hauglie besøkte mandag Sleipner A-plattformen i Nordsjøen for å forsikre seg om at sikkerheten blir ivaretatt.

Foto: Erik Waage / NRK

Ti dager etter den tragiske helikopterulykken gjør arbeidsminister Anniken Hauglie seg klar til dra med helikopter ut i Nordsjøen for første gang.

Les også: Statoil venter med kutt i bakketid

Helikopteret tar oss med på en over 200 kilometer lang tur over Nordsjøen. Etter en time kommer Sleipner A-plattformen til syne. Det er denne veien de rundt 200 ansatte her må ta til og fra jobb.

Ufattelig tragedie

Helikopteret lander trygt denne gangen, men inne på plattformen kommer den vonde påminnelsen. De ansatte her er fortsatt preget av det som har skjedd.

– Det er klart alle i industrien og på en plattform som Sleipner er veldig preget av det som skjedde. Vi er jo avhengige av helikoptertransport til og fra jobb. Når et helikopter styrter som det gjorde forrige fredag, så er det en tragedie som er helt ufattelig. Dette er noe som folk på alle plattformer snakker om.

Les også: Helikopterpiloter i CHC: - Flysikkerheten under press

Les også: Oljearbeider: – Vi risikerer livet

Det sier Ole Christian Willumsen, som er plattformsjef på Sleipner-A.

Jan Tore Visnes er prosesstekniker ombord i Sleipner A. Han var en av dem som dro ut på jobb i Nordsjøen kort tid etter ulykken.

– Det satt litt i kroppen at det hadde skjedd en ulykke, men vi har god oppfølging fra selskapet. De møtte opp, og hadde vært åpne så vi fikk snakke om det. Det har vært bra, sier Visnes.

Arne Sigve Nylund

Arne Sigve Nylund er Statoils sjef for norsk sokkel. Han mener at en effektiv organisasjon er en sikker organisasjon.

Foto: Erik Waage / NRK

Effektivitet og sikkerhet

Sikkerheten for de ansatte i Nordsjøen er og arbeidsministeren opptatt av. Hun er den øverste sjefen for HMS på norsk sokkel.

– Min klare beskjed til bransjen er at effektivisering og kostnadskutt ikke skal gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet. De som jobber her ute, og ikke minst alle dem som sitter hjemme og venter på dem som skal komme hjem herfra, skal være helt trygge på at helse, miljø og sikkerhet skal være hovedfokus her ute, sier Hauglie.

Les også: Trur ulukka kan føra til at offshore-arbeidarar sluttar

Les også: Frykter britiske tilstander i norsk helikoptertrafikk

Statoil lover at omstillinger i bransjen ikke skal gå ut over sikkerheten.

– En effektiv organisasjon er og en sikker organisasjon, og en sikker organisasjon er og en effektiv organisasjon. Dette må gå hånd i hånd.

Det sier Arne Sigve Nylund som er selskapets sjef for norsk sokkel.