3500 jobber forsvant på to måneder

Arbeidsledigheten øker i Rogaland. NAV-direktøren mener at flere må se etter arbeid i andre bransjer og næringer i tiden fremover.

Ferdig i Aibel

20 år gamle Jan Petter Røyset er en av dem som har mistet jobben. Torsdag hentet han oppsigelsespapirene sine hos Aibel i Haugesund.

Foto: Thomas Halleland / NRK

NAV i Rogaland har i løpet av september og oktober fått melding om tilsammen 2900 oppsigelser og 590 permitteringer fra bedrifter i Rogaland.

Truls Nordahl, som er NAV-direktør i Rogaland, mener det er usikkert hvordan dette vil slå ut på ledighetstallene i fylket.

Les også: Nå søker olje-ansatte jobb andre steder

– Dette skyldes oppsigelsestid, og vi regner med at mange får seg ny jobb ganske raskt. Det er også viktig å understreke at dette er varsler og ikke faktiske oppsigelser og permitterte. Tidligere erfaringer viser at rundt 50 – 60 prosent av alle varsler fører til oppsigelser eller permitterte, forklarer Nordahl.

NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl

NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl er spesielt bekymret over arbeidsmarkedet i Nord Rogaland.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Ved utgangen av oktober er 5741 personer arbeidsledige i Rogaland. Det er en økning på 19 prosent siden oktober i fjor, melder NAV.

Ledigheten øker mest, og er høyest, blant de yngste arbeidstakerne.

Verst i Nord-Rogaland

NAV-direktøren mener situasjonen er vanskeligst i Nord-Rogaland.

– Her har vi hatt en høyere arbeidsledighet over tid, og flere opplever nå at det er vanskeligere å få ny jobb, sier Nordal.

Les også: Ber Statoil ta sin del av ansvaret

Les også: Nå kutter Aibel 290 stillinger til

Haugesund og Karmøy har høyest ledighet på henholdsvis 3,4 og 3,1 prosent. Stavanger har nå arbeidsledighet på 2,1 prosent, mens Sandnes har 2,6 prosent.

Sengepost sykehus

Innen helsefag ble det lyst ut flere stillinger i oktober enn i oktober for ett år siden.

Foto: Morten Wiik Larsen

Flere jobber innen helsefag

Yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag, meglere- og konsulenter og ledere har størst prosentvis økning i arbeidsledigheten, men den øker og i barne- og ungdomsarbeid, kontorarbeid og butikk- og salgsarbeid.

Les også: Hundrevis mister jobben - nå ryker lærlingeplassene også

Les også: Her får Jan Petter (20) sparken

I yrkesgruppa ingeniør- og ikt-fag er no 499 personar heilt utan arbeid, dette er meir enn dobbelt så mange samanlikna med oktober i fjor.

Det dukker likevel opp mange nye jobber på arbeidsmarkedet i Rogaland.

1268 stillinger ble lyst ut i oktober. Dette er på samme nivå som oktober i 2013. I yrkesgruppene helse, pleie og omsorg og butikk- og salgsarbeid er det i oktober flere utlyste stillinger sammenlignet med for ett år sidan.