Støre: – Rogaland er et arbeidsløshets-barometer for resten av landet

I dag møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre og sentralstyret i partiet næringslivet i Stavanger. Den økende arbeidsledigheten var et naturlig tema.

støre, bjelland og Rangen

Christian Rangen, som er rådgiver for Norske vekstbedrifter snakket om næringslivet med Jonas Gahr Støre og Cecilie Bjelland.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Støre mener at Rogaland er en målestokk for hvordan arbeidsledigheten vil utvikle seg i resten av landet, og han er spesielt bekymret for ungdommen.

– Vi bekymrer oss særlig for ungdommer som faller ut av arbeidsmarkedet, og ungdomsledigheten er nå på ti prosent. Det er et urovekkende nivå, så der må det settes inn kraftige tiltak, sier Ap-lederen.

Rogaland er fylket der arbeidsledigheten har stige med 50 prosent på ett år. Mye på grunn av en oljeindustri i motvind, og til en oljehovedstad som i morgen arrangerer krisemøte om nedgangstidene.

Generell nedgang

Fellesforbundets leder Arve Bakke

Arve Bakke, Fellesforbundets leder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Rogaland er den delen av landet som er tettest knyttet til den moderne energisektoren i Norge. Det vi må jakte på nå som fellesskap er hvordan jakter vi på omstillingen, og hva kan lykkes her, som kan lykkes andre steder, sier han.

At Rogaland er et arbeidsløs-barometer for resten av landet blir støttet av leder i Fellesforbundet Arve Bakke og LO-leder Gerd Kristiansen.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det ser vi av tallene. Jeg er fra Møre og Romsdal, og der stiger arbeidsledigheten på samme måte som i Rogaland. Det merkers også i Bergen, sier Bakke.

– I olje- og gassnæringen ser vi det gang på gang at når det er nedgang i næringen, så kommer det først til Rogaland, og det er her det svikter denne gangen også, sier Kristiansen.

Krisemøte i Rogaland

Ap-leider Gahr Støre vil ha en aktiv næringspolitikk og målretta tiltak for å hindre arbeidsledigheten blant unge. Men han vil ikke fraråde ungdom å søke oljerelatert utdanning, selv om det er i oljesektoren de fleste mister jobbene sine.

– Jeg møter mange som er på fagopplæring for den sektoren, og jeg vil ikke fraråde dem, men det å skaffe seg en utdanning med en base som gjør at du er anvendelig i mange sektorer er viktig, sier Støre.

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Foto: Sebastian Winum Storvik / NRK

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø kaller inn andre ordførere til krisemøte om situasjonen i olje og gassindustrien.

Arbeidsledigheten i Rogaland ligger på tre prosent ved utgangen av mai måned.

I alt står vel 7600 uten arbeid, og det er 375 færre enn i forrige måned.

Siden i mai i fjor har antall arbeidsledige i Rogaland økt med hele 49 prosent.

Flere nyheter fra Rogaland