– Utenlandsk arbeider i Karmøy kommune tjener 27 kroner timen

Flere kommuner på Haugalandet bruker entreprenører som leier inn utenlandsk arbeidskraft fra NST-gruppen. Nylig oppdaget Karmøy kommune en arbeider som tjener 27 kroner i timen.

Arbeidere fra NST-gruppen

Karmøy kommune oppdaget at en arbeider ved Åkra ungdomsskole tjener 27 kroner i timen under en stikkontroll.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Arbeidere i NST-gruppen

Disse to arbeiderne vil ikke si hva de tjener til NRK.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Under en stikkprøve ved Åkra ungdomsskole nylig, oppdaget Karmøy kommune at en utenlandsk arbeider tjener 4.000 kroner måneden, som vil si 27 kroner i timen.

– Det er slettes ikke bra, sier Hans Erik Lundberg, eiendomssjef i Karmøy kommune.

Arbeideren er leid inn gjennom personell-byrået NST-gruppen. Tirsdag ville ingen av de innleide NST-arbeiderne ved skolen bekrefte en slik lønn overfor NRK.

– Lønnen er ok for meg, sier Romoald Kuckeic.

Karmøy kommune ser alvorlig på saken, og har anmeldt forholdet til Arbeidstilsynet.

– Vi har fått dokumentasjon på at folk får betalt det de har rett på. Hvis det viser seg at dette ikke stemmer, er det et alvorlig avvik, sier Lundberg.

– Kommunen har ansvar

NST-gruppen er under lupen hos Fellesforbundet etter avsløringer om sosial dumping ved selskapet. Forrige uke fortalte NRK om litauiske arbeidere ved en bedrift på Bokn, som tjener 36 kroner i timen. Ledelsen i NST-gruppen har heller ikke tirsdag svart på NRKs henvendelser.

NST-nettsider

På sine nettsider skriver NST-gruppen at man bør skille mellom de som bor og jobber i Norge, og de som bare jobber her.

Foto: Nettsider / NST

– Den som bestiller oppdraget, har ansvar, sier Geir Allan Stava, LO-leder i Haugesund og omegn.

I likhet med mange andre kommuner, bruker Karmøy kommune et firma som leier inn arbeidere fra NST. Landsorganisasjonen i Norge (LO) mener det offentlige bør være ekstra nøye med hvem de har som underleverandører.

– I dette tilfellet er det Karmøy kommune som har ansvar for at ting skal være på stell, og for å kontrollere at det er faktisk er slik, sier Stava.

Bedt om utredning

Hans Erik Lundberg

Han Erik Lundberg i Karmøy kommune venter på tilbakemelding fra Arbeidstilsynet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi aksepterer ikke at det foregår ulovligheter. Det vil bli avklart i samarbeid med Arbeidstilsynet og ledelsen i kommunen hvis dette stemmer, sier Lundberg.

Nå venter Karmøy kommune på tilbakemelding fra Arbeidstilsynet. Eiendomssjefen sier kommunen prøver å dobbeltsjekke arbeidsforhold i anbudsrunder.

– Vi forsøker å kontrollere, og har minstelønn og bosettelse i Norge som krav i utlysningsteksten vår. Vi har bedt det spesifikke firmaet om en utredning rundt disse forholdene, sier Lundberg.